Deserturi de post

Chec de post cu sirop de arțar

Pentru momentele dulci din zilele de post, puteți încerca și rețeta de chec de post cu sirop de arțar. Este simplă de preparat, mai simplă chiar decât un chec clasic.

Rețetele de chec sunt printre cele mai populare rețete de deserturi, chiar și în variantele de post. Se pot crea diferite combinații de ingrediente, pentru gust, aromă și culoare. Există o mulțime de ingrediente vegetale pe care le putem folosi pentru deserturi savuroase. Există băuturi vegetale, sucuri, siropuri, dar și grăsimi vegetale foarte recomandate pentru a le folosi.

Interesant este că putem prepara și în casă diferite băuturi vegetale care să înlocuiască laptele din compozițiile cremelor și prăjiturilor.

Găsiți pe blog și o rețetă de lapte de soia preparat în casă. Laptele vegetal nu se prepară greu, însă necesită un timp de așteptare. Ingredientele trebuie pregătite cu o zi înainte.

Din categoria rețetelor de checuri de post vă mai recomand de pe blog și rețeta de chec cu banane și cocos, în varianta de post.

Ce ingrediente folosim pentru rețeta de chec de post cu sirop de arțar

Pentru o compoziție reușită de chec vom folosi pe lângă făină și puțin amidon alimentar. Ca și grăsime folosim ulei de floarea soarelui. Iar pentru o culoare reușită folosim, pe lângă sucul proaspăt de portocale și puțină coajă răzuită.

Pentru dezvoltarea checului folosim praf de copt și puțin bicarbonat de sodiu. Pe acesta îl dizolvăm în puțin suc de lămâie. Bicarbonatul oferă acea textură densă și umedă, iar praful de copt ajută checul să fie pufos.

Tot din categoria checurilor de post mai găsiți pe blog și o rețetă de chec cu ovăz și cocos. Este tot un chec dens, aromat și cu textura ușor umedă.

Dar mai găsiți și alte rețete de deserturi de unde vă puteți inspira. Le descoperiți în secțiunea ”Dulciuri de post”.

Și dacă vă plac preparatele cu leurdă adăugată, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chec de post cu sirop de arțar.

Chec de post cu sirop de arțar feliat

Gătește Chec de post cu sirop de arțar

Timp de preparare

40 min

Nivel

ușor

Porții

16

Chec de post cu sirop de arțar feliat

Ingrediente

  • 400 gr făină
  • 50 gr amidon
  • 10 gr praf de copt
  • 5 gr bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 300 ml sirop de arțar
  • 150 ml ulei
  • 1 vârf de linguriță cu sare.

Mod de preparare

Mai întâi aducem toate ingredientele pe masa de lucru. Apoi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și punem hârtie de copt într-o tavă clasică de chec.

Pentru a prepara aluatul de chec, amestecăm făina cu amidonul și praful de copt și trecem amestecul prin sită, într-un bol. Adăugăm și sarea și amestecăm bine ingredientele.

În alt bol amestecăm siropul de arțar cu uleiul. Dacă vă plac deserturile mai dulci, puteți adăuga și 50-100 gr de zahăr.

Dizolvăm bicarbonatul de sodiu în sucul de lămâie și îl amestecăm cu siropul de arțar și uleiul. Apoi turnăm treptat acest amestec în bolul cu ingredientele solide, în timp ce amestecăm intens pentru omogenizarea aluatului.

Întindem aluatul pentru chec de post cu sirop de arțar în tava pregătită. Introducem tava în cuptorul încălzit și coacem checul pentru 45-50 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, îl scoatem din tavă și îl lăsăm să se răcească bine, înainte de a-l porționa frumos.

Este foarte gustos, frumos colorat de la siropul de arțar și foarte aromat.