Băuturi

Lapte de soia preparat în casă

Pentru că uneori mai simțim nevoia să facem pauză de la alimentele de origine animală, sau suntem în perioadele de post, mai pregătim anumite preparate vegetale. De data aceasta ne-am gândit la o rețetă de lapte de soia preparat în casă.

Laptele vegetal nu se prepară greu, însă necesită un timp de așteptare. Ingredientele necesită pregătite cu o zi înainte.

Folosim foarte des lapte de soia la diferite preparate de post. Îl folosim, în special la deserturile de post. Budincile, cremele pentru prăjituri, chiar și aluaturile ies la fel de bune și cu lapte vegetal.

Îl mai folosim cu succes și la maioneza de post. Maioneza de post este mult mai sănătoasă decât cea cu ouă, chiar dacă se folosește pentru prepararea acesteia mai mult ulei.

Laptele vegetal înlocuiește cu succes laptele clasic și este mult mai sănătos. Putem prepara lapte vegetal din diferite ingrediente. Metoda de preparare este aceeași, dar diferă gustul și concentrația.

Vedeți aici și o rețetă de lapte de migdale.

Ce conține rețeta de lapte de soia preparat în casă

După cum am amintit mai sus, rețeta de lapte vegetal conține foarte puține ingrediente. Se prepară doar din boabe de soia și apă, opțional și arome și îndulcitori. Depinde de întrebuințarea laptelui. Dacă îl folosim la deserturi îl putem aromatiza și îndulci după gust.

Găsiți pe blog mai multe rețete de preparate în care folosim laptele vegetal. Le descoperiți tastând cuvintele ”lapte vegetal” în caseta de căutare.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de lapte de soia preparat în casă.

Lapte de soia preparat în casă în sticle și borcan

Gătește Lapte de soia preparat în casă

Timp de preparare

10

Porții

4

Pahar cu lapte de soia preparat în casă și boabe de soia în bol și lingură de lemn

Ingrediente

  • 250 gr boabe de soia
  • 2 litri de apă

Mod de preparare

Mai întâi clătim boabele de soia în apă rece. Apoi le punem într-un vas și adăugăm 1 litru de apă rece peste ele. Acoperim vasul cu un tifon și îl punem în cămară. Lăsăm boabele de soia să se hidrateze cel puțin 12 ore.

După acest interval de timp, introducem mâinile în boabele de soia și le frecăm pentru a se îndepărta cojițele de pe ele. Îndepărtăm cojile cu o spumieră, scurgem boabele de soia și le mai clătim cu apă rece.

Apoi le punem în recipientul unui blender electric și adăugăm 1 litru de apă rece peste ele. Pornim blenderul și transformăm boabele de soia într-o pastă.

Punem un tifon curat deasupra unui vas și turnăm compoziția obținută în el. Apoi, stoarcem bine rămășițele de soia din tifon, pentru că acolo este grosul laptelui de soia.

Punem laptele de soia preparat în casă în sticle și îl dăm la rece până în momentul folosirii.

Dacă se dorește un lapte mai consistent putem adăuga mai puțină apă peste boabele de soia hidratate. Putem pune chiar proporția  1:1.

Ce a rămas în tifon putem adăuga în diferite aluaturi de biscuiți sărați.