Gătește Chiftele la cuptor în sos bechamel
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
6-8
Ingrediente
- Pentru prepararea chiftelelor:
- 1 kg carne tocată, vită + porc
- 2 cepe medii
- 3 cartofi, medii
- 1 căpățână de usturoi
- 1 lingură de sare
- 1/2 linguriță de piper măcinat
- 2 lingurițe de cimbru uscat
- 1 linguriță de maghiran uscat
- 1 linguriță de boia dulce și afumată
- 2 ouă
- Pentru sosul bechamel:
- 50 gr unt
- 50 gr făină
- 400 ml lapte
- 100 ml smântână de gătit
- 50 gr parmezan răzuit
- 1 linguriță nucșoară
- 2 căței de usturoi
- 1 vârf de linguriță piper alb
- pătrunjel verde
Mod de preparare
Curățăm ceapa și usturoiul, le trecem prin mașina de tocat, sau le dăm pe răzătoare. Le amestecăm cu carnea tocată. Curățăm cartofii, îi spălăm și îi dăm pe răzătoarea mică. Îi scurgem bine de lichid, presându-i în mâini. Îi adăugăm și pe aceștia peste amestecul de carne, ceapă și usturoi. Adăugăm sarea și condimentele și cele două ouă. Omogenizăm bine compoziția și formăm chiftelele de dimensiunea unei mingi de ping pong.
Le așezăm în tava cuptorului, pe hârtie de copt și le coacem pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius. Pe parcurs, le mai rotim de pe o parte pe cealaltă.
Între timp, pregătim sosul bechamel.
Într-o tigaie așezată la foc mediu punem untul la topit și adăugăm un cățel de usturoi strivit. Lăsăm usturoiul doar până se topește untul, apoi îl îndepărtăm și adăugăm făina. Amestecăm intens, până când făina se hidratează și absoarbe tot untul topit.
În alt vas încălzim laptele, apoi îl adăugăm treptat peste făina din tigaie. Amestecăm intens pentru a se desface bine făina în laptele adăugat.
Când am terminat de adăugat laptele fierbinte, adăugăm smântâna lichidă și amestecăm. Apoi adăugăm un cățel de usturoi răzuit fin, nucșoara și piperul alb.
După 2-3 minute, adăugăm parmezanul răzuit și scufundăm chiftelele preparate la cuptor în sosul bechamel. Le lăsăm să mai fiarbă împreună cu sosul 5 minute, timp în care mai potrivim gustul cu condimente.
La final, adăugăm pătrunjel verde, tocat mărunt.
Le putem servi simple, sau cu o garnitură de cartofi. Sunt delicioase și în combinație cu o dulceață picantă de ardei iuți.
COMENTARII