Chifteluțe / Carne tocată

Chiftele la cuptor în sos bechamel

Ne plac chiftelele și încercăm să le preparăm în diferite moduri atât ca amestec de ingrediente, cât și ca mod de preparare. De data aceasta am preparat o rețetă de chiftele la cuptor în sos bechamel. Foarte bine s-au combinat cele două elemente ale rețetei. Sosul bechamel ușor picant și cremos a desăvârșit pe deplin gustul chiftelelor.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de perișoare de pui în sos bechamel, ușor asemănătoare cu cea de față. Sosul bechamel se poate înlocui cu un sos cremos de brânzeturi, dacă nu agreați sosurile cu făină.

Și pentru că deseori ne întrebăm cu ce sos să asortăm o friptură, sau o garnitură de cartofi, găsiți pe blog un articol cu patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi. Sunt sosurile pe care noi le preferăm în mod deosebit.

Ce ingrediente conține rețeta de chiftele la cuptor în sos bechamel

Compoziția pentru chiftele este din amestec de carne tocată( vită + porc) și legume. Ca și legume am adăugat doar cartofi, ceapă și usturoi. Chiftelele le preparăm la cuptor pentru a evita prăjeala. Sunt mai sănătoase și, în schimb, nu mai avem grija lor să le tot întoarcem în tigaie, pentru a nu se arde. Sosul bechamel îl preparăm ușor picant, cremos și foarte aromat. Nucșoara este ingredientul de bază, care oferă gust delicios sosului.

Găsiți pe blog mai multe rețete de chiftele din diferite ingrediente, chiar și fără carne.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chiftele la cuptor în sos bechamel.

Tigaie cu chiftele la cuptor în sos bechamel

Gătește Chiftele la cuptor în sos bechamel

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

6-8

Porție de Chiftele la cuptor în sos bechamel, servită cu piure de cartofi și dulceață de ardei

Ingrediente

  • Pentru prepararea chiftelelor:
  • 1 kg carne tocată, vită + porc
  • 2 cepe medii
  • 3 cartofi, medii
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 lingură de sare
  • 1/2 linguriță de piper măcinat
  • 2 lingurițe de cimbru uscat
  • 1 linguriță de maghiran uscat
  • 1 linguriță de boia dulce și afumată
  • 2 ouă
  • Pentru sosul bechamel:
  • 50 gr unt
  • 50 gr făină
  • 400 ml lapte
  • 100 ml smântână de gătit
  • 50 gr parmezan răzuit
  • 1 linguriță nucșoară
  • 2 căței de usturoi
  • 1 vârf de linguriță piper alb
  • pătrunjel verde

Mod de preparare

Curățăm ceapa și usturoiul, le trecem prin mașina de tocat, sau le dăm pe răzătoare. Le amestecăm cu carnea tocată. Curățăm cartofii, îi spălăm și îi dăm pe răzătoarea mică. Îi scurgem bine de lichid, presându-i în mâini. Îi adăugăm și pe aceștia peste amestecul de carne, ceapă și usturoi. Adăugăm sarea și condimentele și cele două ouă. Omogenizăm bine compoziția și formăm chiftelele de dimensiunea unei mingi de ping pong.

Le așezăm în tava cuptorului, pe hârtie de copt și le coacem pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius. Pe parcurs, le mai rotim de pe o parte pe cealaltă.

Între timp, pregătim sosul bechamel.

Într-o tigaie așezată la foc mediu punem untul la topit și adăugăm un cățel de usturoi strivit. Lăsăm usturoiul doar până se topește untul, apoi îl îndepărtăm și adăugăm făina. Amestecăm intens, până când făina se hidratează și absoarbe tot untul topit.

În alt vas încălzim laptele, apoi îl adăugăm treptat peste făina din tigaie. Amestecăm intens pentru a se desface bine făina în laptele adăugat.

Când am terminat de adăugat laptele fierbinte, adăugăm smântâna lichidă și amestecăm. Apoi adăugăm un cățel de usturoi răzuit fin, nucșoara și piperul alb.

După 2-3 minute, adăugăm parmezanul răzuit și scufundăm chiftelele preparate la cuptor în sosul bechamel. Le lăsăm să mai fiarbă împreună cu sosul 5 minute, timp în care mai potrivim gustul cu condimente.

La final, adăugăm pătrunjel verde, tocat mărunt.

Le putem servi simple, sau cu o garnitură de cartofi. Sunt delicioase și în combinație cu o dulceață picantă de ardei iuți.