Gătește Ciorbă de cocoș cu castraveciori acri și tăiței
Timp de preparare
90 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
- carne de la un cocoș de curte( mai puțin pieptul și pulpele)
- 1 ceapă
- 1-2 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 rădăcină de păstârnac
- 1 ardei roșu
- 1 roșie mai mare
- 800 gr castraveciori murați, cu lichid cu tot
- 1 legătură de leuștean
- ½ legătură de mărar
- 4 litri de apă
- Pentru tăițeii de casă:
- 1 ou
- 100 gr făină
- 1 praf de sare
Mod de preparare
Începem prin a porționa carnea de cocoș și a o clăti în apă rece. Punem o oală cu 4 litri de apă la fiert și adăugăm carnea de cocoș. Îndepărtăm spuma care se formează la suprafață, cu o sită deasă.
Curățăm ceapa și rădăcinoasele, le tocăm în cuburi mai mari și le adăugăm în ciorbă când carnea începe să se pătrundă, la testul cu furculița. Ardeiul roșu și roșia se adaugă spre final de fierbere, pentru a rămâne ușor crocante.
În timp ce fierbe ciorba, pregătim și tăițeii de casă.
Începem prin a trece făina prin sită într-un bol încăpător. Adăugăm oul și un praf de sare și amestecăm până când rezultă un aluat ferm. Acoperim aluatul de tăiței cu folie de prospețime și îl lăsăm la odihnit pentru 30 de minute. Apoi, îl întindem într-o foaie subțire, pe planșeta presărată cu făină și îl tăiem cu cuțitul în fâșii lungi și subțiri. Se presară făină pe masa de lucru și se întinde aluatul într-o foaie subțire. Se taie în fâșii și se lasă la uscat, la temperatura camerei.
Când legumele și carnea din ciorbă sunt pătrunse, adăugăm castraveciorii murați, tăiați în bucăți mai mici. Adăugăm și saramura acestora, iar la primul clocot, vom adăuga tăițeii de casă. Când tăițeii sunt aproape fierți, adăugăm roșia decojită și tocată și ardeiul roșu, curățat și tocat în cuburi.
Cu 5-6 minute înainte de stingerea focului, adăugăm mărarul verde și leușteanul verde, tocate mărunt.
Ciorba de cocoș cu castraveciori acri și tăiței de casă este delicioasă fierbinte, servită cu ardei iute.
Spor și poftă bună!
COMENTARII