Ciorbe / Supe

Ciorbă de cocoș cu castraveciori acri și tăiței

Când primești un cocoș de curte, prima idee în materie culinară este de a prepara din el o ciorbă delicioasă. Și pentru că am dorit altceva decât o ciorbă clasică, am mers în bucătăria lui Vlăduț. Ne-am oprit la rețeta de ciorbă de cocoș cu castraveciori acri și tăiței de casă.

Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani este o sursă inepuizabilă de idei de rețete culinare. Sunt rețete mai simple, dar și mai complexe, însă foarte delicioase. În plus, ne oferă și o multitudine de sfaturi culinare pentru reușita preparatelor.

Și pentru că ne plac ciorbele gustoase, servite la mesele de prânz, încercăm să le diversificăm cât mai mult. Preparăm ciorbe simple, doar din legume, preparăm supe creme, dar și ciorbe bogate cu carne.

Una dintre cele mai gustoase rețete de ciorbe, în sezonul rece, este rețeta de ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe. Este o ciorbă foarte apreciată, pe care o preparăm cel mai des.

Iar dintre rețetele de ciorbe fără carne, cea mai apreciată este rețeta de ciorbă din ciuperci pleurotus. Este acea ciorbă care se mai numește și ”Ciorbă falsă de burtă”.

Citește și: Ciorbă de leurdă plină de savoare și vitamine

Ce conține rețeta de ciorbă de cocoș cu castraveciori acri și tăiței de casă

Ciorba de față este interesantă datorită castraveciorilor acri adăugați. Vlăduț a gătit această ciorbă vara, cu castraveciori murați rapid la soare. Însă, merită preparată în orice sezon, cu castraveți în saramură.  Pe lângă carne și castraveciori ciorba mai conține și multe legume, dar și tăiței de casă.

Citește și: Ciorbă de salată verde cu franjuri de ouă

Dacă și voi adorați rețetele de ciorbă, găsiți pe blog o colecție interesantă în secțiunea Supe/Ciorbe.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ciorbă de cocoș cu castraveciori acri și tăiței de casă.

Bol de ceramică gri cu ciorbă de cocoș cu castraveciori acri și tăiței

Gătește Ciorbă de cocoș cu castraveciori acri și tăiței

Timp de preparare

90 min

Nivel

mediu

Porții

8

Ciorbă de cocoș cu castraveciori acri și tăiței în bol de ceramică gri

Ingrediente

  • carne de la un cocoș de curte( mai puțin pieptul și pulpele)
  • 1 ceapă
  • 1-2 morcovi
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 1 ardei roșu
  • 1 roșie mai mare
  • 800 gr castraveciori murați, cu lichid cu tot
  • 1 legătură de leuștean
  • ½ legătură de mărar
  • 4 litri de apă
  • Pentru tăițeii de casă:
  • 1 ou
  • 100 gr făină
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Începem prin a porționa carnea de cocoș și a o clăti în apă rece. Punem o oală cu 4 litri de apă la fiert și adăugăm carnea de cocoș. Îndepărtăm spuma care se formează la suprafață, cu o sită deasă.

Curățăm ceapa și rădăcinoasele, le tocăm în cuburi mai mari și le adăugăm în ciorbă când carnea începe să se pătrundă, la testul cu furculița. Ardeiul roșu și roșia se adaugă spre final de fierbere, pentru a rămâne ușor crocante.

În timp ce fierbe ciorba, pregătim și tăițeii de casă.

Începem prin a trece făina prin sită într-un bol încăpător. Adăugăm oul și un praf de sare și amestecăm până când rezultă un aluat ferm. Acoperim aluatul de tăiței cu folie de prospețime și îl lăsăm la odihnit pentru 30 de minute. Apoi, îl întindem într-o foaie subțire, pe planșeta presărată cu făină și îl tăiem cu cuțitul în fâșii lungi și subțiri. Se presară făină pe masa de lucru și se întinde aluatul într-o foaie subțire. Se taie în fâșii și se lasă la uscat, la temperatura camerei.

Când legumele și carnea din ciorbă sunt pătrunse, adăugăm castraveciorii murați, tăiați în bucăți mai mici. Adăugăm și saramura acestora, iar la primul clocot, vom adăuga tăițeii de casă. Când tăițeii sunt aproape fierți, adăugăm roșia decojită și tocată și ardeiul roșu, curățat și tocat în cuburi.

Cu 5-6 minute înainte de stingerea focului, adăugăm mărarul verde și leușteanul verde, tocate mărunt.

Ciorba de cocoș cu castraveciori acri și tăiței de casă este delicioasă fierbinte, servită cu ardei iute.

Spor și poftă bună!