Ciorbe / Supe

Ciorbă de legume dreasă cu iaurt

Una dintre cele mai gustoase și consistente ciorbe de vară, este această ciorbă de legume dreasă cu iaurt. Conține aproape din toate legumele care se găsesc vara în piață.

Este o ciorbă plină de savoare și culoare, iar iaurtul adăugat îi oferă un gust acru și o consistență cremoasă.

O altă rețetă de ciorbă pe care v-o recomand vara este rețeta de ciorbă de dovlecel a la grec. Este ciorbă acrișoară, dreasă cu smântână, puțin usturoi și zeamă de lămâie. Este foarte gustoasă servită rece.

Iar una dintre rețetele de ciorbă adorate mult vara este cea de ciorbă de roșii cu găluște de griș. Pe aceasta o preparăm aproape săptămânal pe tot parcursul sezonului roșiilor de grădină.

Foarte gustoase și hrănitoare sunt ciorbele bogate în legume. Iar dacă mai adăugăm și puțină carne de pui, devin mai sățioase și nu mai avem nevoie de felul doi la masă. Un exemplu îl puteți vedea la rețeta de ciorbă de pui a la grec.

Ce conține rețeta de ciorbă de legume dreasă cu iaurt

După cum am spus mai sus, am adăugat în această ciorbă aproape toate legumele care se găsesc vara pe piață. Pe lângă clasicele: ceapă, morcovi, păstârnac și țelină, mai adăugăm păstăi de fasole, dovlecel, cartof și mazăre. Nu lipsesc nici roșiile și nici ardeiul gras. Iaurtul se adaugă amestecat cu gălbenușurile, iar verdeață adăugăm din toate sortimentele câte puțin.

Dacă nu ați încercat o astfel de ciorbă consistentă, vă recomand cu încredere rețeta. Dar găsiți pe blog și alte rețete asemănătoare de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ciorbă de legume dreasă cu iaurt.

Porție de ciorbă de legume dreasă cu iaurt în bol alb

Gătește Ciorbă de legume dreasă cu iaurt

Timp de preparare

40 min

Nivel

ușor

Porții

8

Porție de ciorbă de legume dreasă cu iaurt în bol alb

Ingrediente

  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras, roșu
  • 1 dovlecel
  • 1 cartof
  • 350 g păstăi de fasole galbenă
  • 1/2 rădăcină de țelină
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 3 roșii de grădină
  • 100 gr mazăre
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 3,5 l apă
  • sare și piper
  • 200 g iaurt
  • 2 gălbenușuri
  • 2 linguri oțet
  • pătrunjel, mărar și frunze de țelină

Mod de preparare

Începem cu pregătirea legumelor. Îndepărtăm capetele de la păstăile de fasole, le spălăm bine în apă rece și le rupem în bucăți mai mici. Curățăm ceapa și o tocăm mărunt. Curățăm morcovul, păstârnacul și țelina și le tăiem în cuburi, sau le dăm pe răzătoarea mare.

Tăiem dovlecelul în cuburi, la fel și cartoful după curățare și spălare. Curățăm ardeiul și îl tăiem tot în cuburi.

Roșiile le opărim în apă clocotită cu puțină sare și le decojim, apoi le tocăm în cuburi.

Spălăm bine verdeața și o lăsăm la scurs.

Când avem toate aceste legume pregătite punem apa la fiert într-o oală încăpătoare.

Adăugăm o lingură de sare când apa începe să fiarbă și amestecăm până când sarea se dizolvă.

Primele ingrediente pe care le adăugăm în apă sunt păstăile de fasole. Le lăsăm să fiarbă fără a acoperi oala, până când se pătrund.

Într-o tigaie adâncă punem uleiul la încins și călim ceapa în el, doar până devine translucidă. Adăugăm, apoi, morcovii, păstârnacul și țelina și amestecăm pentru a se pătrunde uniform. Mai picurăm și puțină supă din oala cu păstăi de fasole, pentru a nu se prăji legumele. Când sunt pătrunse, le adăugăm peste păstăile de fasole. Adăugăm și cartoful, dovlecelul, mazărea și ardeiul gras.

Lăsăm ciorba să fiarbă 10-15 minute, la foc mic spre mediu. Adăugăm, apoi, roșiile și peste 5-6 minute, adăugăm frunzele de țelină tocate. Acestea nu se adaugă la final cu celelalte verdețuri, pentru că sunt mai tari și necesită puțin timp de fierbere pentru a-și degaja aroma.

Într-un bol amestecăm gălbenușurile cu iaurtul și oțetul. Diluăm amestecul cu puțină supă fierbinte și îl turnăm în fir subțire, în ciorbă, amestecând intens pentru omogenizare.

Mai lăsăm ciorba să fiarbă pentru 4-5 minute, timp în care îi potrivim gustul cu sare și piper. Stingem focul și adăugăm verdeața tocată.

Este foarte gustoasă și foarte hrănitoare această ciorbă de legume dreasă cu iaurt!