Gătește Ciorbă de urzici cu tăiței
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
8

Ingrediente
- 500 gr de urzici
- 3 litri de apă
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- 3 linguri de ulei
- 150 ml de suc de roșii
- 200 gr de tăiței
- sare și piper după gust
- pătrunjel verde și leuștean
- suc de lămâie sau oțet pentru acrit
Mod de preparare
Punem două oale cu apă la fiert. Într-una vom opări urzicile, în cealaltă vom fierbe delicioasa ciorbă de urzici cu tăiței.
În prima oală punem 2 litri de apă, iar în cea pentru ciorbă 3 litri.
Clătim bine urzicile în multe ape pentru a îndepărta toate impuritățile, apoi le punem la opărit, când apa începe să clocotească. Le lăsăm 3-4 minute și le scufundăm bine în apă, presându-le cu o spatulă. Apoi le scoatem într-o sită și le lăsăm la scurs și la temperat, pentru a le putea toca.
Punem uleiul într-o cratiță la încins și călim în el toate legumele curățate și tocate mărunt. Le amestecăm bine pentru a se pătrunde uniform și a-și degaja gusturile, dar nu le prăjim. Presărăm puțină sare peste ele și le mai stropim din când în când cu apă fierbinte, pentru a se pătrunde mai rapid. Apoi adăugăm urzicile tocate și completăm cu apa fierbinte.
Apa în care au fost urzicile opărite o vom folosi la udatul florilor. Se spune că este foarte utilă împotriva dăunătorilor.
Fierbem ciorba de urzici până când sunt bine pătrunse toate legumele și urzicile. Apoi adăugăm sucul de roșii și tăițeii.
Mai fierbem delicioasa ciorbă de urzici cu tăiței până când și aceștia sunt bine fierți. Potrivim gustul ciorbei cu sare și adăugăm leușteanul tocat, cu 5-6 minute înainte de stingerea focului.
Opțional, adăugăm și pătrunjel verde, după stingerea focului, sau în timpul servirii. Acrim ciorba cu oțet sau cu suc de lămâie și o servim fierbinte.
Este delicioasă și foarte sănătoasă, merită preparată și repetată.
COMENTARII