Aluaturi sărate

Rulouri cu urzici și usturoi

Pentru că ne plac mult urzicile și vrem să profităm din plin de beneficiile lor, ne-am gândit să preparăm pentru una dintre gustările zilei o rețetă de rulouri cu urzici și usturoi.

Ciorbă și mâncare scăzută din urzici am tot preparat, dar a sosit timpul să le includem și în aluaturi.

Anterior v-am prezentat rețeta de budincă de urzici cu ouă și usturoi. A avut mare succes și s-a cerut repetată.

Din categoria rețetelor de supe sau ciorbe, vă recomand de pe blog rețeta de supă cremă de urzici cu crutoane aromate. Este perfectă pentru masa de prânz. Este gustoasă și plină de vitamine.

Iar din categoria mâncărurilor scăzute, ne place mult rețeta de urzici cu orez servite cu mămăliguță. Ne plac și celelalte verdețuri de primăvară precum ștevia, loboda și leurda, însă urzicile sunt în topul clasamentului.

Când dispunem de o cantitate mai mare de urzici, le opărim și punem câteva pachete la congelator pentru sezonul rece.

 

Ce conține rețeta de rulouri cu urzici și usturoi

 

Pentru rulourile cu urzici pregătim un aluat dospit. Îl preparăm puțin mai deosebit decât un aluat de pâine, Adăugăm și un ou, dar și puțin unt topit. Urzicile le opărim doar pentru a le înmuia și toca mărunt. le amestecăm cu ceapă verde și usturoi verde, ușor călite în unt. Și pentru că aceste ingrediente au nevoie și de un element de legătură între ele, adăugăm puțină mozzarella răzuită.

Sunt delicioase aceste rulouri, pot constitui chiar și baza pachetului de la serviciu.

Dacă și voi adorați preparatele cu urzici, vă invit să descoperiți mai multe rețete pe blog. Tastați cuvântul ”urzici” în caseta de căutare și ajungeți la ele.

Și dacă vă plac rețetele de pe acest blog, le puteți urmări și pe pagina de facebook. 

În plus, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparatele testate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe pagina de Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta de rulouri cu urzici și usturoi.

Rulouri cu urzici și usturoi pe un tocător de lemn alături de flori de câmp

Gătește Rulouri cu urzici și usturoi

Timp de preparare

35

Nivel

mediu

Porții

9

Rulouri cu urzici și usturoi pe o farfurie albă

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 550 gr făină
  • 15 gr drojdie proaspătă
  • 1 ou
  • 50 gr unt
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 200 ml lapte
  • Pentru umplutura de urzici:
  • 500 gr urzici proaspete
  • 1,5 litri de apă, pentru opărit
  • 15 gr unt + 1 linguriță ulei
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 1 legătură de usturoi verde
  • sare, după gust
  • 50 gr mozzarella răzuită

Mod de preparare

Mai întâi pregătim aluatul pe care îl lăsăm aproximativ 40 de minute la dospit.

Cernem făina într-un bol și facem o adâncitură la mijlocul ei. Într-un bol, amestecăm drojdia cu zahărul până la lichefiere. Diluăm amestecul cu puțin lapte cald, adăugăm și o linguriță de făină. Turnăm acest amestec în adâncitura din făină și acoperim bolul cu un ștergar. Îl lăsăm 10-12 minute până când se activează drojdia. Amestecăm oul cu untul topit și temperat, dar și o linguriță de sare.

Adăugăm acest amestec în bolul cu făina și drojdia activată. Amestecăm toate ingredientele turnând treptat și laptele cald. Frământăm bine aluatul, îl acoperim cu un ștergar și îl lăsăm la dezvoltat pentru 40-45 de minute.

Între timp, pregătim ingredientele pentru umplutură.

Curățăm bine urzicile și le spălăm în 4-5 ape reci. Le opărim pentru 1 minut în apă clocotită, apoi le scoatem într-o sită. După ce se mai temperează le tocăm mărunt.

Curățăm ceapa verde și usturoiul verde, le tocăm mărunt. Punem untul la topit într-o tigaie unsă cu puțin ulei  și adăugăm ceapa și usturoiul. le amestecăm puțin prin untul topit atât cât să se înmoaie ușor. Presărăm sare și puțin piper, apoi adăugăm urzicile tocate. Stingem focul și amestecăm bine urzicile cu ceapa și usturoiul din tigaie.

 

Cum formăm și coacem delicioasele rulouri cu urzici și usturoi

 

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Întindem aluatul într-o foaie dreptunghiulară, pe masa de lucru presărată cu făină. Peste foaia de aluat întindem amestecul de urzici cu ceapă și usturoi. Presărăm puțină mozzarella răzuită și rulăm bine aluatul cu ingredientele în interior. Mozzarella o adăugăm ca element de legătură. În timpul coacerii se va topi și va uni ingredientele între ele.

Tăiem ruloul în rondele de 2-3 cm grosime și le așezăm într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Punem tava la cuptor și coacem rulourile pentru 35 de minute, la 180 de grade Celsius.

 

Sunt delicioase atât calde cât și reci, servite alături de un pahar cu iaurt sau un ceai aromat.

Pot fi servite și cu ketchup, sau cu un sos de iaurt cu castraveți.