Ciorbe / Supe

Ciorbă de urzici cu tăiței

Una dintre rețetele de ciorbe mult adorate primăvara este rețeta de ciorbă de urzici cu tăiței. Este delicioasă și foarte hrănitoare, pentru că este plină de vitamine.

Urzicile își merită din plin denumirea de trufandale de primăvară pentru că sunt tare gustoase și pline de beneficii pentru organism. Sunt printre cele mai apreciate din categoria verdețurilor de primăvară.

Putem prepara urzicile în multe feluri, de la supe și ciorbe la mâncăruri scăzute, aperitive, dar și aluaturi.

Vedeți aici o rețetă de pâine cu urzici și bicarbonat de sodiu, foarte gustoasă și aspectuoasă. Urzicile pot fi incluse în aluat fie sub formă de piure, ca în cazul pâinii, fie tocate.

Un astfel de exemplu îl puteți vedea la rețeta de rulouri cu urzici și usturoi. Sunt delicioase aceste rulouri, pot constitui chiar și baza pachetului de la serviciu.

Iar din categoria rețetelor de aperitive cu urzici vă recomand să încercați rețeta de budincă de urzici cu ouă și usturoi. Este un fel de omletă la cuptor, sau o frittata mai altfel.

Ce conține rețeta de ciorbă de urzici cu tăiței

Rețeta de față este preparată în varianta de post. Pe lângă urzici adăugate în cantitate mai mare, mai adăugăm și legumele clasice pentru ciorbe și suc de roșii. Tăițeii oferă consistență și sățietate. Nu mai avem nevoie de pâine la masă dacă adăugăm tăiței.

Dacă nu ar fi de post, am adăuga și un ou bătut pentru a crea franjuri în ciorbă – vedeți aici rețeta.

Dar mai găsiți pe blog și alte rețete cu urzici, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ciorbă de urzici cu tăiței.

Ciorbă de urzici cu tăiței în bol de servire

Gătește Ciorbă de urzici cu tăiței

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

8

Porție de ciorbă de urzici cu tăiței în bol negru

Ingrediente

  • 500 gr de urzici
  • 3 litri de apă
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • 3 linguri de ulei
  • 150 ml de suc de roșii
  • 200 gr de tăiței
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel verde și leuștean
  • suc de lămâie sau oțet pentru acrit

Mod de preparare

Punem două oale cu apă la fiert. Într-una vom opări urzicile, în cealaltă vom fierbe delicioasa ciorbă de urzici cu tăiței.

În prima oală punem 2 litri de apă, iar în cea pentru ciorbă 3 litri.

Clătim bine urzicile în multe ape pentru a îndepărta toate impuritățile, apoi le punem la opărit, când apa începe să clocotească. Le lăsăm 3-4 minute și le scufundăm bine în apă, presându-le cu o spatulă. Apoi le scoatem într-o sită și le lăsăm la scurs și la temperat, pentru a le putea toca.

Punem uleiul într-o cratiță la încins și călim în el toate legumele curățate și tocate mărunt. Le amestecăm bine pentru a se pătrunde uniform și a-și degaja gusturile, dar nu le prăjim. Presărăm puțină sare peste ele și le mai stropim din când în când cu apă fierbinte, pentru a se pătrunde mai rapid. Apoi adăugăm urzicile tocate și completăm cu apa fierbinte.

Apa în care au fost urzicile opărite o vom folosi la udatul florilor. Se spune că este foarte utilă împotriva dăunătorilor.

Fierbem ciorba de urzici până când sunt bine pătrunse toate legumele și urzicile. Apoi adăugăm sucul de roșii și tăițeii.

Mai fierbem delicioasa ciorbă de urzici cu tăiței până când și aceștia sunt bine fierți. Potrivim gustul ciorbei cu sare și adăugăm leușteanul tocat, cu 5-6 minute înainte de stingerea focului.

Opțional, adăugăm și pătrunjel verde, după stingerea focului, sau în timpul servirii. Acrim ciorba cu oțet sau cu suc de lămâie și o servim fierbinte.

Este delicioasă și foarte sănătoasă, merită preparată și repetată.