Gătește Ciorbă de vită cu orez și legume
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
6
Ingrediente
- 500 g carne de vită (pulpă, rasol sau piept, cu os pentru mai multă savoare)
- 2,5 litri apă
- 1 ceapă întreagă
- 2 foi de dafin
- 1 linguriță sare
- 5-6 boabe de piper
- 2 morcovi mari, tăiați cubulețe mici
- 1 rădăcină de pătrunjel (sau păstârnac), tocată mărunt
- 1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
- 2 cartofi medii, cubulețe
- 3 linguri orez (de preferat cu bob rotund)
- 400 ml suc de roșii sau 2 roșii mari decojite și mărunțite
- 2 linguri ulei
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1 legătură leuștean proaspăt tocat (sau pătrunjel pentru o variantă mai ușoară)
- 1 legătură de frunze de țelină tocate
- zeamă de lămâie sau borș (după gust)
- piper și sare, după gust.
Mod de preparare
Prepararea cărnii.
Spală bine carnea și pune-o la fiert într-o oală mare cu 2,5 litri de apă rece.
Adaugă ceapa întreagă, foile de dafin, boabele de piper și sarea.
Lasă să fiarbă la foc mic, îndepărtând periodic spuma formată la suprafață. Fierbe carnea aproximativ 1,5-2 ore, până devine fragedă.
Scoate carnea și taie-o bucățele, strecoară supa și pune-o deoparte.
Pregătirea legumelor.
Într-o cratiță, încinge uleiul și călește ceapa tocată până devine sticloasă.
Adaugă morcovii, rădăcina de pătrunjel și ardeiul gras. Călește-le 2-3 minute pentru a intensifica aromele.
Toarnă supa strecurată peste legume și lasă să fiarbă timp de 15 minute.
Adaugă cartofii tăiați cubulețe și orezul spălat în prealabil. Fierbe totul la foc mic timp de 10-15 minute.
Pune sucul de roșii și pasta de tomate. Amestecă bine și lasă să fiarbă încă 10 minute.
Adaugă carnea de vită tăiată cubulețe și condimentează cu cimbru, sare și piper după gust.
Toarnă zeama de lămâie sau borș, în funcție de preferințe. Mai lasă să fiarbă 5 minute.
Stinge focul și adaugă leușteanul și frunzele de țelină tocate pentru un plus de prospețime.
Delicioasa ciorbă de vită cu orez și legume se servește fierbinte, alături de ardei iute și pâine proaspătă. O poți îmbogăți cu un strop de smântână pentru un gust mai cremos.
Poftă bună!
COMENTARII