Garnituri / Legume

Clafoutis cu legume și brânză feta

Dacă vă place desertul franțuzesc Clafoutis, vă recomandăm să încercați și varianta de Clafoutis cu legume și brânză feta. Este absolut delicios și consistent, merită preparat pentru orice masă din zi.

Este de fapt un fel de budincă, dar care nu conține făină, așa cum conțin budincile clasice. Conține puțin amidon.

Textura cremoasă a aluatului se îmbină perfect cu legumele proaspete și gustul intens al brânzei feta. Puteți opta și pentru un alt tip de brânză, dar și pentru legumele preferate.

Clafoutis-ul în varianta sărată este o adaptare a rețetei de bază, înlocuind fructele cu legume. Rețeta este ideală pentru gustări calde sau reci, dar și pentru mese de prânz sau cine. Este o alternativă interesantă la quiche-uri și alte tarte sărate.

Vedeți aici și o rețetă de  budincă de brânzeturi cu ciuperci și roșii cherry. Comparativ cu rețeta de azi, aluatul este mai pufos datorită adaosului de făină.

Și tot din aceeași categorie mai găsiți pe blog și rețeta de budincă de dovlecei cu brânză și busuioc. Este un preparat pe cât de simplu și ușor, pe atât de gustos.

Ce ingrediente conține rețeta de Clafoutis cu legume și brânză feta

Cu cât legumele sunt mai colorate și mai diferite ca formă și gust, cu atât preparatul va fi mai delicios și mai spectaculos.

Am optat pentru ciuperci, ceapă roșie, broccoli, roșii cherry și ardei roșii. Puteți să mai adăugați și alte legume de sezon sau chiar legume congelate. Ar merge și câteva măsline verzi sau negre.

Dacă și voi adorați rețetele de budincă sărată, găsiți pe blog o colecție de rețete în secțiunea ”Aperitive”, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de Clafoutis cu legume și brânză feta.

Clafoutis cu legume și brânză feta porționată în tavă și o porție pe spatulă

Gătește Clafoutis cu legume și brânză feta

Timp de preparare

45 min

Nivel

mediu

Porții

8

Clafoutis cu legume și brânză feta în tavă

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 3 ouă mari
  • 250 ml lapte
  • 100 g făină
  • 50 g parmezan ras
  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper
  • 1 lingură ulei de măsline.
  • Pentru umplutură:
  • 1 ceapă roșie
  • 1 ardei roșu
  • 200 g roșii cherry
  • 200 g ciuperci
  • câteva buchețele de broccoli
  • 2 lujeri de mărar verde cu flori
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare și piper după gust
  • frunze proaspete de busuioc
  • 200 g brânză feta.

Mod de preparare

Vom începe cu pregătirea legumelor.

Punem uleiul la încălzit într-o tigaie așezată la foc mediu. Adăugăm ceapa tocată franjuri și usturoiul tocate mărunt. Le călim doar pentru un minut, atât cât să-și degaje aromele în ulei. Apoi transferăm ceapa în alt vas, iar în tigaie adăugăm ciupercile feliate. Le preparăm până când se evaporă lichidul pe care acestea îl lasă în tigaie.

Apoi adăugăm ardeiul tăiat în fâșii și roșiile cherry tăiate în jumătăți. Adăugăm și 2-3 frunze de busuioc și amestecăm ingredientele pentru 2-3 minute prin uleiul din tigaie, până când roșiile încep să elibereze sucul.

Buchețelele de broccoli le opărim în apă cu sare pentru 1-2 minute, apoi le scoatem în apă rece.

Pentru a pregăti aluatul, într-un bol mare, amestecăm ouăle până când devin omogene. Adăugăm laptele, amidonul, frunzele de busuioc tocate mărunt, sarea și piperul, și amestecăm bine până la omogenizare. Încorporăm uleiul de măsline și omogenizăm din nou.

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și ungem o formă de copt cu ulei de măsline sau cu unt.

Punem toate legumele gătite în tavă și turnăm aluatul peste ele, amestecându-le ușor până sunt acoperite bine.

Adăugăm din loc în loc și bucăți mici de brânză feta.

Coacem deliciosul clafoutis cu legume și brânză feta timp de 30-35 de minute, sau până când devine rumen la suprafață.

Lăsăm clafoutis-ul să se răcească ușor pentru a-l putea porționa frumos.

Îl servim cald sau rece, după preferințe.

Spor și poftă bună!