Garnituri / Legume

Clătite umplute cu spanac și brânză, gratinate cu cașcaval

Pentru una dintre mesele principale ale zilei, avem o rețetă de clătite umplute cu spanac și brânză, gratinate cu cașcaval. Chiar dacă necesită mai mult timp pentru preparare, clătitele astfel umplute vor fi o încântare pentru papilele gustative.

Ne place să preparăm clătite umplute, mai ales atunci când avem în meniu clătite la desert. Întrucât clătitele nu se prepară dulci, le putem folosi pe cele care rămân pentru a le umple cu diferite ingrediente.

Mai găsiți pe blog și rețeta de clătite umplute și gratinate la cuptor. În această rețetă clătitele sunt umplute cu carne, legume și brânză, o combinație delicioasă și consistentă.

Mai găsiți și rețeta de clătite brașovene cu carne și ciuperci. Clătitele sunt moi, umplutura gustoasă, însă scufundate într-un sos de roșii aromat și servite cu smântână sunt absolut delicioase.

Puteți adapta rețetele de clătite umplute folosind pentru umplutură și alte combinații de ingrediente. După umplere puteți prepara diferite sosuri pentru servirea clătitelor. Sosul bechamel este chiar potrivit, dar și un sos de brânzeturi sau diferite sosuri pesto.

Ce ingrediente folosim pentru rețeta de clătite umplute cu spanac și brânză, gratinate cu cașcaval

Pentru aluatul de clătite folosim ingredientele clasice: ouă, lapte, sare și făină. Puțină apă minerală adăugată în compoziție le va face mai pufoase.

Pentru umplutură folosim clasica compoziție de brânză feta și spanac. Brânza feta poate fi înlocuită și cu alt tip de brânză sau cu o combinație de brânzeturi.

Iar pentru gratinat folosim un cașcaval mai ferm, dar și un ou și 2-3 linguri de smântână. Toate combinațiile de ingrediente folosite sunt foarte populare în bucătărie și sunt foarte îndrăgite.

Mai găsiți pe blog și alte rețete cu aceste combinații de ingrediente, pe care le puteți testa și adapta după propriul gust.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de clătite umplute cu spanac și brânză, gratinate cu cașcaval.

Clătite umplute cu spanac și brânză, gratinate cu cașcaval, secționate în tava de copt

Gătește Clătite umplute cu spanac și brânză, gratinate cu cașcaval

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

8

Clătite cu brânză și spanac pe o farfurie și în tavă

Ingrediente

  • Pentru aluat de clătite:
  • 3 ouă
  • 150 ml lapte
  • 300 ml apă minerală
  • 175-200 gr făină
  • 1 vârf de linguriță cu sare.
  • Pentru umplut:
  • 250 gr frunze de spanac
  • 250 gr brânză feta
  • 1 cățel de usturoi
  • 20 gr unt
  • sare și piper.
  • Pentru gratinat:
  • 1 ou
  • 2 linguri de smântână
  • 100 gr cașcaval.

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului pentru clătite.

Spargem ouăle într-un bol, adăugăm un praf de sare și le amestecăm până la omogenizare. Apoi turnăm laptele rece, omogenizăm din nou compoziția și încorporăm făina trecută prin sită. La final, potrivim consistența aluatului pentru clătite cu apă minerală.

Lăsăm aluatul de clătite la odihnit 10-15 minute, apoi coacem clătitele într-o tigaie cu diametrul mai mare, unsă cu puțin ulei.

În timp ce aluatul de clătite se odihnește, preparăm umplutura.

Așezăm o tigaie la foc mediu și adăugăm untul la topit. Punem și puțin ulei pentru a nu se arde untul. Adăugăm usturoiul curățat și strivit și îl amestecăm ușor prin unt, pentru a-l aromatiza. Apoi adăugăm frunzele de spanac, tocate în franjuri. Le amestecăm prin untul topit până când se înmoaie ușor.

Lăsăm spanacul să se tempereze și îl amestecăm cu brânza feta strivită.

Ungem un vas termorezistent cu unt și așezăm în el un rând de clătite umplute cu spanac și brânză.

Amestecăm într-un bol oul și smântâna și ungem clătitele din vas cu jumătate din amestecul de ou cu smântână. Adăugăm încă un rând de clătite, turnăm restul de amestec peste ele și răzuim cașcavalul deasupra.

Punem vasul la cuptor și preparăm clătitele până când se gratinează frumos la suprafață.

După preparare le lăsăm să se mai tempereze pentru a le putea porționa perfect.

Spor și poftă bună!