Deserturi de post

Cornulețe de post cu borș și gem de căpșuni

Este post și ne place să testăm rețete de aluaturi pentru cornulețe și să le descoperim pe cele mai fragede. Foarte fragede ies și aceste cornulețe de post cu borș! Nu sunt cu nimic mai prejos decât cornulețele clasice.

Anterior am prezentat pe blog o rețetă de cornulețe de post cu cremă de nuci. 

Foarte apreciată a fost, în special din punct de vedere al umpluturii. Nucile sunt adorate de toți, iar crema de nuci a ieșit de excepție.

Însă, cea mai la îndemână rămâne rețeta de cornulețe cu apă minerală.

Este mai la îndemână pentru că se folosesc cele mai simple ingrediente pentru aluatul fraged.

Dar, un alt tip de aluat pentru cornulețe, în afara celui fraged, prezentat la rețeta anterioară, este aluatul dospit. Nu este dospit timp îndelungat ca pentru aluatul de pâine, de aceea cornulețele nu ies foarte pufoase ci tot fragede.

Vedeți aici și rețeta de cornulețe fragede de post cu aluat dospit. 

Impresii despre rețeta de cornulețe de post cu borș

Aluatul pentru cornulețele din rețeta de față este tot un aluat dospit. Însă cornulețele ies fragede, sfărâmicioase, pentru că folosim o cantitate mai mare de ulei decât de borș. Grăsimea din aluat este ingredientul cheie care îl frăgezește.

Aluatul cornulețelor cu borș, după frământare este ușor sfărâmicios. Însă, după ce se dospește, devine mai omogen și se poate modela frumos.

Ca și umplutură am optat pentru un gem de căpșuni trecut prin sită pentru a deveni fin.

Dacă și voi sunteți în căutarea rețetei perfecte pentru cornulețe, găsiți pe blog mai multe rețete de unde o puteți alege pe cea care vă place.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pepagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cornulețe de post cu borș.

Cornulețe de post cu borș și gem de căpșuni pe o farfurie de servire

Gătește Cornulețe de post cu borș și gem de căpșuni

Cornulețe de post cu borș și gem de căpșuni pe un platou alb

Ingrediente

  • 500 gr făină tip 650
  • 200 ml ulei de floarea soarelui
  • 125 ml borș
  • 5 gr drojdie uscată
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • coaja de la o lămâie
  • 275 gr gem de căpșuni
  • zahăr pudră, pentru decor

Mod de preparare

Începem prin a cerne făina într-un bol, pentru a fi mai aerată. Adăugăm peste ea drojdia uscată și le amestecă. Creăm o adâncitură la mijloc și punem acolo uleiul amestecat cu borșul. Amestecăm ingredientele solide cu cele lichide până când obținem un aluat ușor sfărâmicios.

Modelăm aluatul în formă sferică și îl acoperim cu o folie de prospețime. Îl lăsăm la odihnit 30 de minute, la loc cald.

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi împărțim aluatul în 5-6 părți aproximativ egale. Întindem, pe rând, fiecare parte de aluat  pe masa presărată cu făină, în câte o foaie circulară de aproximativ 2 mm grosime. Decupăm foaia în 8 triunghiuri aproximativ egale. Punem la baza fiecărui triunghi câte o linguriță de gem. Umezim vârfurile triunghiurilor de aluat cu puțină apă pentru a se lipi aluatul când îl rulăm. Rulăm aluatul peste gem de la bază spre vârf și formăm cornulețele.

Așezăm cornulețele în tava tapetată cu hârtie de copt la distanțe de 6-7 mm între ele.

Dăm tava cu cornulețe de post cu borș în aluat la cuptor pentru 25-30 de minute. Când le scoatem din cuptor le trecem imediat prin zahărul pudră și le așezăm pe platouri.

Le putem păstra chiar și o săptămână în cutii metalice cu capac, sau în cutii de carton.