Gătește Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Timp de preparare
50 min
Nivel
complex
Porții
1
                                                    Ingrediente
- Pentru aluat:
 - 500 g făină tip 000
 - 100 g zahăr
 - 100 g unt topit
 - 2 ouă
 - 20 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
 - 200 ml lapte călduț
 - coaja rasă de la o lămâie
 - un praf de sare.
 - Pentru umplutură:
 - 150 g nuci măcinate grosier
 - 100 g migdale măcinate
 - 100 g stafide hidratate în lichior (grappa sau rom)
 - 50 g fructe confiate
 - 2 linguri cacao
 - 2 linguri pesmet
 - 100 g zahăr
 - 1 linguriță scorțișoară
 - 1 ou pentru legarea umpluturii.
 - Pentru decor:
 - 1 ou bătut pentru uns
 - zahăr tos sau pudră.
 
Mod de preparare
Pregătirea aluatului.
Într-un bol mare, dizolvă drojdia în laptele călduț, adaugă 1 lingură de zahăr și puțină făină. Lasă maiaua să crească 10-15 minute.
Adaugă restul ingredientelor pentru aluat: zahărul, ouăle, untul topit, coaja de lămâie și praful de sare. Frământă un aluat elastic și neted. Lasă-l la dospit 1-2 ore, până își dublează volumul.
Pregătirea umpluturii.
Amestecă toate ingredientele pentru umplutură, asigurându-te că se leagă bine. Gustă pentru a ajusta cantitatea de zahăr sau lichior, dacă este necesar.
Formarea și coacerea cozonacului.
Întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară. Întinde umplutura uniform peste aluat. Rulează aluatul strâns, formând o spirală.
Pune spirala într-o formă rotundă unsă sau pe o tavă, modelând-o într-o formă de melc. Lasă la dospit 30 de minute.
Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge deliciosul cozonac Gubana cu ou bătut și pune-l în cuptor pentru 40-50 de minute sau până când capătă o crustă aurie.
Lasă-l să se răcească complet înainte de a-l decora cu zahăr și a-l porționa.
Spor și poftă bună!

                            










                                
COMENTARII