Trucuri și sfaturi culinare

Cum marinezi carnea pentru friptură reușită

Cum cele mai gustoase și fragede fripturi sunt din carne ținută mai întâi la marinat am făcut câteva cercetări despre cum marinezi carnea pentru friptură reușită.

În cadrul matinalului Neatza cu Răzvan și Dani, deseori sunt invitați specialiști în arta culinară. Pe lângă preparatele pe care le recomandă, aceștia oferă și diferite tipsuri despre reușitele sigure ale preparatelor. Am adunat și noi în acest articol idei de la mai mulți specialiști despre cum se marinează carnea înainte de a o prepara pe grătar, la cuptor sau la tigaie.

Înainte de a pregăti carnea pentru marinat, este necesar să cunoaștem câteva reguli, și despre folosirea ustensilelor.

Este recomandat să nu folosim recipiente de metal pentru marinarea cărnii. Ingredientele folosite pentru marinadă prin interacțiunea cu metalul își pot schimba aromele. Sunt recomandate pentru această operațiune pungile de plastic cu fermoar care se pot vida.  Mai sunt recomandate și recipientele din sticlă cu capace ermetice, care de asemeni se pot vida. În timpul vidării porii cărnurilor se deschid mai bine, iar marinada va pătrunde mai adânc în carne.

Cum marinezi carnea pentru friptură reușită, folosind ingrediente lichide

Baițurile pentru marinarea cărnii cele mai des folosite sunt pe bază de alcool( vin, bere, coniac, etc.). Însă, specialiștii ne sfătuiesc să nu le adăugăm în stare pură peste carne. Acestea ar trebui mai întâi trase la tigaie cu diferite condimente, pentru a se evapora din alcool, dar și pentru a se aromatiza de la condimente.

Adăugat în stare pură alcoolul va constitui o barieră prin care carnea nu va putea absorbi aromele condimentelor. Prin procesul termic, alcoolul se evaporă, iar ce rămâne în tigaie va fi un lichid plin de arome. Acesta se va adăuga complet răcit peste carne.

Sucurile de fructe și legume sunt de asemeni folosite pentru a marina carnea. În special sucurile acide sunt cele mai des folosite. De exemplu, pentru marinat carnea de porc se folosesc lămâile, portocalele, dar și ananas, papaia sau ghimbir. Acestea conțin anumite enzime care contribuie la frăgezirea cărnii. În plus, aceste enzime pătrund rapid în carne, ceea ce duce la scurtarea timpului de marinare chiar și la 30-40 de minute.

Nelipsit din orice marinadă este uleiul. Acesta contribuie la formarea unei cruste gustoase la suprafața fripturii de porc.

Care sunt condimentele necesare pentru o marinadă perfectă

Nelipsită din orice marinadă pentru carne este sarea. Aceasta are rolul de a frăgezi cel mai bine carnea pentru că aceasta pătrunde foarte adânc în carne.

Ceapa și usturoiul tocate rondele sunt ingrediente care nu ar trebui să lipsească din marinade. Acestea oferă o savoare minunată cărnii. Foarte bine merg la carnea de porc și frunzele uscate de salvie, cele de rozmarin, oregano, cimbrul și rozmarinul. Chimenul măcinat și adăugat împreună cu boiaua de ardei oferă arome plăcute marinadei.

Timpul de marinare diferă în funcție de tipul cărnii folosite. Coastele de porc, de exemplu, se pot marina într-o oră, la temperatura camerei. Mușchiul de porc, cotletul sau ceafa, se țin la marinat, la frigider, timp de 1 – 2 zile.

Și dacă am vorbit despre cum marinezi carnea pentru friptură reușită, îți oferim și patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi.

Friptură din carne de porc marinată, pe un platou negru