Gătește Dulceață de prune jumătăți, gustoasă și aromată
Timp de preparare
90 min
Nivel
ușor
Porții
12
Ingrediente
- 2 kg prune (preferabil din soiuri cu pulpa tare, cum ar fi Stanley sau Bistrița)
- 1,5 kg zahăr
- zeama de la o lămâie
- 1 baton de scorțișoară (opțional)
- 1-2 cuișoare (opțional).
Mod de preparare
Vom începe cu pregătirea prunelor.
Spălăm prunele bine și le tăiem în jumătăți, îndepărtând sâmburii.
Prunele se folosesc cu coajă, aceasta oferind un plus de textură și aromă.
Într-un vas mare, așezăm un strat de prune și presară deasupra lor un strat generos de zahăr. Continuăm să alternăm straturi de prune și zahăr până terminăm ingredientele.
Lăsăm prunele la macerat pentru 8-12 ore (sau peste noapte) într-un loc răcoros. Acest proces va permite prunelor să își lase sucul și să se îmbine cu zahărul.
Cum preparăm dulceață de prune jumătăți
După ce prunele s-au macerat, punem vasul pe foc mediu și adăugăm zeama de lămâie. Putem adăuga o lămâie feliată subțire, fără a mai stoarce zeama.
Adăugăm batonul de scorțișoară și cuișoarele pentru a oferi un gust mai complex dulceții.
Fierbem dulceața, amestecând ocazional și îndepărtând spuma care se formează la suprafață, timp de aproximativ 1-1,5 ore, până când siropul devine gros și prunele sunt bine pătrunse, dar își păstrează forma.
Pentru a verifica dacă dulceața este gata, punem câteva picături de sirop pe o farfurie rece. Dacă siropul se coagulează și nu curge ușor, dulceața este gata.
Scoatem feliile de lămâie, scorțișoara și cuișoarele din dulceață și turnăm dulceața fierbinte în borcane sterilizate, având grijă să fie bine acoperite prunele de sirop.
Închidem borcanele ermetic și le acoperim cu o pătură groasă. Le lăsăm sub pătură până când sunt răcite complet.
Apoi depozităm borcanele cu dulceață de prune întregi într-un loc răcoros și întunecat.
Ne vom bucura de o dulceață deosebită servită la micul dejun.
Spor și poftă bună!
COMENTARII