Gătește Eclere cu vanilie și căpșuni
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru aluat opărit:
- 200 ml apă
- 100 gr unt cu 82% grăsime
- un vârf de linguriță cu sare
- 150 gr făină
- 4 ouă medii
- 1 praf de sare.
- Pentru crema de vanilie:
- 2 ouă
- 500 ml lapte
- 100 gr zahăr
- 50 gr amidon
- 50 gr unt
- 1 linguriță cu extract de vanilie
- 1 praf de sare.
- 250 gr căpșuni proaspete
- zahăr pudră pentru decor.
Mod de preparare
Începem cu prepararea aluatului opărit pentru crustele de eclere. Iar în timp ce crustele se coc în cuptor, preparăm crema de vanilie și pregătim căpșunile.
Cum preparăm aluatul opărit și cojile pentru eclere cu vanilie și căpșuni
Punem într-o crăticioară apa, un praf de sare și untul. Așezăm crăticioara pe flacăra aragazului și amestecăm ușor pentru a se omogeniza compoziția după topirea untului. Când lichidul din crăticioară începe să clocotească micșorăm intensitatea focului la minimum și adăugăm toată făina odată.
Amestecăm intens cu un tel sau cu o spatulă până când făina se hidratează și absoarbe tot lichidul. Vom obține un aluat omogen pe care îl transferăm într-un bol rece, pentru a se răci mai rapid. După răcire, încorporăm ouăle în aluat, adăugându-le pe rând. Punem bolul cu aluatul la rece pentru 30 de minute.
Între timp, încălzim cuptorul la 200 de grade Celsius și punem hârtie de copt în cea mai mare tavă a cuptorului. Punem aluatul opărit într-un săculeț de decorat deserturi cu dui stelat în capăt și formăm eclerele în tavă, la distanțe de 2-3 cm unele față de altele.
Introducem tava la cuptor și coacem cojile pentru eclere cu vanilie și căpșuni timp de 15 minute, la 200 de grade Celsius. Apoi reducem temperatura la 180 de grade Celsius și mai coacem cojile pentru alte 25-30 de minute la 180 de grade. Nu deschidem ușa cuptorului decât după expirarea timpului.
Preparăm crema de vanilie
Amestecăm într-o crăticioară oul cu zahărul, sarea, amidonul și turnăm laptele. Omogenizăm bine amestecul și punem crăticioara pe aragaz. Fierbem crema de vanilie amestecând continuu până când amidonul se hidratează bine. Stingem focul și adăugăm în cremă vanilia. Punem o folie peste cremă și o lăsăm să se răcească. După răcire, încorporăm în cremă untul moale, mixat ușor pentru a deveni cremos.
Căpșunile le spălăm, le scurgem și le tăiem în sferturi sau în jumătăți.
Pentru a umple cojile de eclere cu vanilie și căpșuni le vom secționa în jumătăți după răcire. Punem crema în săculețul dispozitivului de decorat și umplem cu ea jumătățile inferioare de coji. Apoi adăugăm din loc în loc bucăți de căpșuni și acoperim cu partea superioară a cojilor de eclere. Presărăm zahăr pudră și putem servi eclerele, alături de cei dragi.
Spor și poftă bună!
COMENTARII