Gătește Friptură de porc cu cartofi și morcovi la cuptor
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
4
Ingrediente
- 800 g carne de porc (ceafă, pulpă sau cotlet)
- 6 cartofi medii
- 4 morcovi mari
- 4-5 căței de usturoi
- 3 linguri ulei de măsline
- 100 ml vin alb sau supă de pui
- 1 linguriță rozmarin uscat (sau câteva crenguțe proaspete)
- crenguțe de cimbru proaspăt
- 1 linguriță boia dulce (opțional)
- Sare și piper după gust.
Mod de preparare
Mai întâi pregătiți carnea.
Tăiați carnea în bucăți potrivite sau lăsați-o întreagă, în funcție de preferințe. Condimentați-o generos cu sare, piper, boia, rozmarin uscat și un fir de ulei de măsline. Lăsați-o să stea la temperatura camerei timp de 15-20 de minute.
Între timp pregătiți legumele.
Curățați cartofii și morcovii. Tăiați cartofii în cuburi mari și morcovii în rondele groase sau bastonașe. Puneți-le într-un bol, adăugați sare, piper, rozmarin și 2 linguri de ulei de măsline. Amestecați bine.
Urmează așezarea în tavă.
Într-o tavă de cuptor, așezați carnea în mijloc. În jurul cărnii, distribuiți legumele uniform. Adăugați cățeii de usturoi necurățați pentru un plus de aromă și multe crenguțe de cimbru. Turnați vinul alb sau supa de pui peste carne și legume.
Acoperiți tava cu folie de aluminiu și puneți-o în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Lăsați să se gătească timp de 45 de minute. După acest timp, îndepărtați folia și lăsați friptura să se rumenească încă 20-30 de minute, la 165 de grade Celsius sau până când carnea este fragedă, iar legumele au o crustă aurie.
Scoateți tava din cuptor și lăsați friptura să se odihnească 5-10 minute înainte de servire. Se poate acompania cu o salată verde sau un sos de usturoi.
Spor și poftă bună!
COMENTARII