Mâncăruri cu carne

Friptură de porc cu cartofi și morcovi la cuptor

Această friptură de porc cu cartofi și morcovi la cuptor este o alegere perfectă pentru o masă de sărbătoare, fiind un preparat clasic, dar plin de savoare. Carnea fragedă, cartofii aurii și morcovii dulci se combină armonios, iar mirodeniile completează preparatul cu o aromă deosebită.

Friptura de porc este nelipsită de la mesele sărbătorilor de iarnă, în rândul iubitorilor de preparate cu carne de porc. Rețetele sunt foarte versatile, putând prepara friptura din diferite porțiuni de carne, dar și în diferite moduri. Cele mai populare rețete sunt cele preparate la cuptor. Sunt mai ușoare, nemaiavând grija întoarcerii periodice a cărnii ca atunci când o preparăm pe grătar sau la tigaie.

Una dintre cele mai apreciate rețete de pe blog este cea de coaste de porc dulci-picante preparate la cuptor. Carnea de pe coaste iese fragedă și suculentă, dar și foarte gustoasă, mai ales dacă este asezonată cu condimentele potrivite.

Iar o altă rețetă interesantă este cea de cotlet de porc cu sos de ciuperci este una dintre favorite. Friptura din cotlet de porc se prepară foarte simplu, iar sosul de ciuperci se prepară rapid și ușor. Combinația este chiar delicioasă și de nerefuzat.

Despre rețeta de friptură de porc cu cartofi și morcovi la cuptor

Friptura de porc se frăgezește perfect în aromele vinului și mirodeniilor, iar cartofii și morcovii devin caramelizați și plini de gust. Acest preparat este ideal și pentru prânzuri sau cine de familie, oferind o combinație echilibrată între carne și legume. Textura fragedă a cărnii, împreună cu dulceața legumelor coapte, creează un adevărat festin culinar.

Mai găsiți pe blog și alte rețete interesante de friptură din carne de porc, de unde vă puteți inspira.

ar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de friptură de porc cu cartofi și morcovi la cuptor.

Friptură de porc mărunțită pe o farfurie, cu cartofi și morcovi, totul decorat cu crenguțe de cimbru

Gătește Friptură de porc cu cartofi și morcovi la cuptor

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

4

Platou cu friptură de porc cu cartofi, morcovi și crenguțe de cimbru

Ingrediente

  • 800 g carne de porc (ceafă, pulpă sau cotlet)
  • 6 cartofi medii
  • 4 morcovi mari
  • 4-5 căței de usturoi
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 100 ml vin alb sau supă de pui
  • 1 linguriță rozmarin uscat (sau câteva crenguțe proaspete)
  • crenguțe de cimbru proaspăt
  • 1 linguriță boia dulce (opțional)
  • Sare și piper după gust.

Mod de preparare

Mai întâi pregătiți carnea.

Tăiați carnea în bucăți potrivite sau lăsați-o întreagă, în funcție de preferințe. Condimentați-o generos cu sare, piper, boia, rozmarin uscat și un fir de ulei de măsline. Lăsați-o să stea la temperatura camerei timp de 15-20 de minute.

Între timp pregătiți legumele.

Curățați cartofii și morcovii. Tăiați cartofii în cuburi mari și morcovii în rondele groase sau bastonașe. Puneți-le într-un bol, adăugați sare, piper, rozmarin și 2 linguri de ulei de măsline. Amestecați bine.

Urmează așezarea în tavă.

Într-o tavă de cuptor, așezați carnea în mijloc. În jurul cărnii, distribuiți legumele uniform. Adăugați cățeii de usturoi necurățați pentru un plus de aromă și multe crenguțe de cimbru. Turnați vinul alb sau supa de pui peste carne și legume.

Acoperiți tava cu folie de aluminiu și puneți-o în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Lăsați să se gătească timp de 45 de minute. După acest timp, îndepărtați folia și lăsați friptura să se rumenească încă 20-30 de minute, la 165 de grade Celsius sau până când carnea este fragedă, iar legumele au o crustă aurie.

Scoateți tava din cuptor și lăsați friptura să se odihnească 5-10 minute înainte de servire. Se poate acompania cu o salată verde sau un sos de usturoi.

Spor și poftă bună!