Mâncăruri cu carne

Friptură din mușchiuleț de porc împletit

Pentru masa de Crăciun și nu numai, merită preparată această rețetă de friptură din mușchiuleț de porc împletit, cu reducție din trei tipuri de vin.

Rețetele cu mușchiuleț de porc împletit au devenit foarte apreciate, pentru că arată foarte bine pe platouri. Se pot adăuga printre împletituri și alte ingrediente cum ar fi felii subțiri de bacon. Se pot adăuga rondele de usturoi și multe altele. Noi am ales o variantă simplă, din bucătăria lui Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani.

Rețetele lui Vlăduț reprezintă o sursă inepuizabilă de inspirație pentru că avem de unde alege. În atâția ani de când gătește în platoul îndrăgitului matinal a strâns o colecție impresionantă de rețete. Sunt rețete din absolut toate categoriile, de la aperitive la supe și mâncăruri scăzute, dar și deserturi.

În ceea ce privește rețetele de friptură pentru masa de Crăciun și nu numai, vă mai recomand de pe blog și rețeta de cotlete de porc aromate la cuptor.

De ce este specială rețeta de friptură din mușchiuleț de porc împletit

Special la această rețetă nu este numai forma spectaculoasă a fripturii ci și garnitura, dar mai ales reducția de vinuri. Mușchiuleții de porc împletiți se marinează într-un amestec din trei tipuri de vin. Iar din acest amestec se prepară ulterior o reducție absolut delicioasă.

Garnitura, bineînțeles că o poate alege fiecare după preferințe. Vlăduț obișnuiește să combine mai multe tipuri de legume într-o armonie perfectă de gusturi.

Mai găsiți pe blog rețete de friptură, dar și un articol despre cum marinezi carnea pentru friptură reușită.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de friptură din mușchiuleț de porc împletit.

Colaj de poze cu prezentarea fripturii dim mușchiuleț de porc împletit

Gătește Friptură din mușchiuleț de porc împletit

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Friptură din mușchiuleț de porc împletit alături de sparanghel, cartofi și ceapă roșie

Ingrediente

  • 2 buc. mușchiuleț de porc
  • 300 ml din tipuri de vin: roșu, rose și alb
  • 1 sfeclă roșie
  • cartofi
  • ceapă roșie
  • sparanghel
  • sare și piper
  • ulei de măsline
  • miere
  • suc de lămâie

Mod de preparare

Se începe cu pregătirea mușchiuleților de porc. Aceștia se curăță de tendoane, apoi se taie în câte trei fâșii, pe lungime, păstrând unul din capete întreg.

Fâșiile de carne se ung cu puțin ulei, apoi se condimentează cu sare și piper și se împletesc frumos.

Cele trei tipuri de vin se amestecă într-un bol și se scufundă bucățile de mușchiuleți împletite, în acest lichid. Se acoperă bolul cu folie de prospețime și se lasă mușchiuleții la marinat pentru 30 de minute, la frigider. Apoi se scurg, se așază într-o tavă unsă cu ulei și se prepară la cuptor până se rumenesc frumos.

Cartofii se spală bine, se trec prin sare grunjoasă, la fel și ceapa roșie și se coc la cuptor, în același timp cu mușchiuleții, într-o tavă separată.

Sparanghelul se fierbe în apă cu sare și suc proaspăt de lămâie.  Apoi se transferă într-un vas cu apă rece cu gheață.

Amestecul de vinuri se fierbe împreună cu felii din sfecla roșie până rezultă o reducție. La final se adaugă și puțină miere. Cu această reducție se unge friptura din mușchiuleț de porc împletit, înainte de a fi scos din cuptor, dar și în momentul servirii.

Spor și poftă bună!