Gătește Galette cu prune și migdale. Tartă rustică cu prune
Timp de preparare
30
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
- Pentru crustă:
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 400 gr făină
- 2 gălbenușuri
- 3-4 linguri de apă rece
- 50 gr zahăr pudră
- Pentru umplutură:
- 1 kg prune
- 4-5 linguri de zahăr
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1 lingură de amidon
- 50 gr migdale
Mod de preparare
Punem în recipientul unui robot de bucătărie făina, sarea, zahărul pudră și untul rece tăiat în bucăți mai mici. Pornim robotul și amestecăm ingredientele doar până când obținem niște firimituri mai mari. Adăugăm gălbenușurile și apa rece și omogenizăm aluatul. Nu îl frământăm mult, doar până când se omogenizează.
În lipsa robotului, putem amesteca ingredientele într-un bol, frământându-le cu vârfurile degetelor.
Modelăm aluatul într-o formă sferică și îl împachetăm în folie de prospețime. Îl punem la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Între timp, ne ocupăm de prune pe care le spălăm, le ștergem și le tăiem în jumătăți, apoi în sferturi. Le amestecăm cu zahărul, amidonul și scorțișoara și le punem într-o tigaie la foc mic. Adăugăm și 1-2 linguri de apă.
Le amestecăm pe foc până când zahărul se topește și se formează un sos gros, dar nu mai mult de 10 minute pentru a nu le transforma în piure.
Cum montăm și coacem galette cu prune și migdale
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Scoatem aluatul din frigider și îl întindem pe o hârtie de copt într-o foaie mai subțire, cam de 5 mm grosime. Punem hârtia de copt cu aluatul în tava cuptorului. La mijlocul aluatului așezăm frumos prunele cu sosul din tigaie.
Lăsăm cam 5 cm liber până la marginea aluatului. Îndoim marginile aluatului peste prune, petrecându-le pe alocuri.
Dăm tarta cu prune la cuptor, la 180 grade Celsius, pentru aproximativ 30 de minute, sau până când aluatul devine crocant la suprafață.
Servim tarta presărată cu zahăr și cu migdale mărunțite. Este delicioasă atât caldă cât și rece.
Spor și poftă bună!
COMENTARII