GEM DE GUTUI

In niciun an nu-mi lipseste din camara acest delicios gem de gutui.Are un gust deosebit si imi aduce aminte de copilarie pentru ca bunicii mei aveau in curte un gutui mare care, in fiecare toamna, ne daruia foarte multe fructe parfumate,amarui,cu puf galben ca de pui. Bunica si mama faceau cel mai bun gem de gutui,aromat si gustos,al carui gust a ramas intiparit in mintea si sufletul meu.

Ingrediente

  • 1 kg pulpa de gutui
  • 650 g zahar
  • sucul de la o lamaie
  • 400 ml apa

Mod de preparare gem de gutui

Spalam fructele si le dam pe razatoarea cu ochiuri mari,stropindu-le cu suc de lamaie.Cand am terminat adaugam zaharul si apa si amestecam  pana acesta se topeste.Punem la foc mediu si fierbem pana ne place consistenta gemului.Al meu a fost gata intr-o ora.

Am pus gemul in borcane sterilizate pe care le-am acoperit cu prosoape de bucatarie si le-am lasat pana a doua zi.
Delicios,pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

36 comentarii la “GEM DE GUTUI”

  1. Pot sa zic cu siguranta ca este unul dintre cele mai bune gemuri pe care le-am mancat. Il face bunica mea si mi se pare in continuare cel mai bun. Este parfumat si dulce, fara a fi lesinat de dulce. Iar varianta in care adaugi si un pic de nuca este cu adevarat delicioasa!

  2. Eu sint innebunita dupa gutui, dar aici le gasesc foarte greu… Stii care erau poftele mele cind eram insarcinata ?! Sa maninc gutui, atunci ma trezeam ca-mi aduceau prietenii gutui, cum le vedeau, cum le cumparau… Acum mi-ar prinde bine, ca as face dulceata… Si mai mincam dulceata de gutui cind eram mica, avea bunicul copacei in gradina… Mama, ce frumos miroase… imi fac pofta degeaba… Fug si te pupicesc !!!

  3. Flory, eu cred ca tu chiar îmi ceri adresa, si eu nu ma prind =)) Banuiesc ca asta vrei sa-mi faci cu gemul asta!
    Arata de milioane, si îl ador din tot sufletul!
    :*

  4. Si mama mea facea in fiecare toamna…eu n-am facut niciodata dar imi place mult si mai ales aroma…si-mi placea si in clatite,ei,amintiri!!!
    Te-am pupat si-ti urez o saptamana placuta!!!

  5. Pfaaa.. ce pofta mi`ai facut.. Dintre toate dulceturile, cel mai mult imi place cea de gutui! Abia astept sa faca mama si anul asta, ca eu… sa traiasca mama! :)) Pupici

  6. Taaaaaaare-mi mai place cum arata dulceata asta Flory !
    Are o culoare minunata si cu o feliuta de paine calda si-un pahar cu lapte, trebuie sa fie un deliciu.
    Atat doar mai trebuie sa pun si eu in toamna asta, cateva borcane cu dulceata de gutui….
    Te tzuc !

  7. Gutui, abia astept sa apara si aici. De obicei sunt cateva intr-un colt, americanii nu stiu ce sunt, dar sunt de ajuns sa imi fac pofta in fiecare an 🙂 Multumiri pentru reteta, daca vreau sa fac gem stiu de unde sa iau reteta 🙂

  8. Am intrat doar sa te salut si sa te intreb ce mai faci….sper ca esti bine,sanatoasa si ca toate lucrurile sant la locul lor!
    Te pup si-ti doresc odihna placuta (ca ne-ai bombardat toata vara cu retete…hahaha)

  9. Am facut gemul dupa reteta, mi-a iesit perfect, dar pelteaua mi-a iesit cam moale. In plus, nu stiu la ce sa o folosesc. Ar merge la TARTA? Cu ce fructe sa o combin? Sunt intr-un gol de imaginatie. Astept ajutor!

  10. Buna Rovana!
    Ma bucur ca reteta de gem ti-a fost de folos si mai ales ca ti-a iesit perfect.
    Despre peltea nu stiu ce sa-ti spun pentru ca nu cunosc reteta pe care ai folosit-o.Daca e prea moale eu n-as folosi-o la tarta,mie imi placea cu pancakes,clatite,papanasi.
    Multumesc de vizita si te mai astept,pupici!

  11. Uite aici Flory reteta la peltea de gutui si folosirea ei,eu as folosi-o si la umplut clatitele,si la ornarea grisului si orezului fiert in lapte etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *