Rețete pentru Valentine's Day / Dragobete și 1 Martie

Guguluf Red Velvet cu glazură albă

În colecția de rețete pentru Valentine’s Day, Dragobete și 1 Martie puteți adăuga și rețeta acestui minunat și simplu desert: Guguluf Red Velvet cu glazură albă.

Pe cât de simplu este de preparat, pe atât de gustos și de aspectuos. Important este să aveți forma specială de copt, fie clasică, fie cu decupaj la mijloc ca în cazul rețetei de față.

Denumirea de Guguluf aparține bucătăriilor din  Alsacia, Austria, Republica Cehă și Germania de sud și se traduce prin cagulă sau scufie. Forma de copt arată ca o cagulă, sau un turban, iar deserturile ies speciale preparate într-o astfel de formă de copt. Rețeta gugulufului clasic se prepară dintr-un blat simplu, dar mai dens, presărat cu stafide.

Bineînțeles că nu ne oprește nimeni să preparăm în forma respectivă orice blaturi dorim. Unul dintre acestea este cel de Red Velved Cake.

Dar, în lipsa acestei forme de copt puteți prepara prăjitura și în forme clasice, de tort, de chec sau de brioșe.  Vedeți aici și rețeta celui mai spectaculos tort de Valentine’s Day.

Cum se prepară rețeta de Guguluf Red Velvet cu glazură albă

Pentru rețeta de față preparăm un blat asemănător cu blatul pentru Brioșe Catifea Roșie. Diferența între acestea constă în adăugarea a 2 gălbenușuri în plus și a formei de coacere.

Ca și decor, din cele două albușuri care ne rămân preparăm celebra glazură Royal Icing pe care o preparăm și la rețetele de turtă dulce. Și mai presărăm pe deasupra puține firimituri de blat, pe care le răzuim ușor de pe partea inferioară a acestuia.  Firimiturile simbolizează aspectul de catifea pufoasă, velurată.

Dacă mai doriți astfel de deserturi specifice sărbătorilor amintite, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de Guguluf Red Velvet cu glazură albă.

Guguluf Red Velvet cu glazură albă alături de două căni cu cappuccino

Gătește Guguluf Red Velvet cu glazură albă

Timp de preparare

35

Nivel

mediu

Porții

16

Guguluf Red Velvet cu glazură albă, decorat cu firimituri

Ingrediente

Pentru blat cu diametrul de 26 cm:

 • 6 ouă întregi + 2 gălbenușuri
 • 200 gr de zahăr
 • 250 gr de iaurt grecesc
 • 150 gr de unt gras
 • 100 ml de ulei
 • 450 gr de făină
 • 20 gr de pudră de cacao
 • 5 gr de bicarbonat de sodiu
 • 5 gr de praf de copt
 • 1 praf de sare
 • 3 picături de gel roșu sau colorant alimentar

Pentru glazura Royal Icing și decor:

 • 2 albușuri
 • 200 gr de zahăr pudră
 • sucul de la o lămâie
 • 250 gr de căpșuni.

Mod de preparare

Înainte de a începe pregătirea compoziției pentru blatul de guguluf, aducem toate ingredientele pe masa de lucru și le lăsăm 30 de minute. Important pentru reuțita blatului este ca albușurile să nu fie foarte reci, iar untul să fie moale. Apoi, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Începem prin a separa albușurile de gălbenușuri. Dăm deoparte două albușuri pentru a le folosi la glazura Royal Icing. Presărăm sare peste albușurile pentru blat și le mixăm până când obținem o bezea lucioasă. Gălbenușurile le amestecăm cu uleiul  doar până la omogenizare.

Adăugăm peste untul moale jumătate din cantitatea de zahăr și amestecăm intens până când obținem o compoziție cremoasă. Apoi adăugăm compoziția de gălbenușuri.

Bicarbonatul de sodiu îl dizolvăm în iaurt și adăugăm acest amestec în compoziția de mai sus.

Amestecăm făina cu praful de copt și pudra de cacao și le trecem prin sită. Încorporăm acest amestec de ingrediente în compoziția pentru guguluf. Picurăm și colorantul roșu, apoi încorporăm puțin câte puțin din bezeaua de albușuri.

Ungem bine forma de guguluf cu unt moale sau cu ulei și o tapetăm cu făină. Întindem în ea compoziția pentru Guguluf Red Velvet cu glazură albă. O nivelăm uniform la suprafață și o punem la copt pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere și răcire răsturnăm guguluful pe un platou rotund și preparăm glazura.

Amestecăm albușurile cu zahărul pudră, adăugat treptat. Apoi picurăm și sucul de lămâie în timp ce amestecăm pentru omogenizare.

Răzuim puține firimituri de pe partea inferioară a gugulufului, pentru a le folosi la decor. Întindem frumos glazura albă deasupra blatului și presărăm firimiturile. Lăsăm desertul la loc răcoros până când glazura este fermă și putem porționa desertul.

Este delicios și de efect, chiar merită preparat pentru una dintre zilele amintite mai sus.