Paste / Orez

Lasagna cu vinete, roșii și mozzarella

Nu ratați sezonul vinetelor fără a le include în cât mai multe preparate savuroase. De data aceasta avem pentru voi o rețetă de lasagna cu vinete, roșii și mozzarella.

Rețetele italiene de lasagna sunt printre preferatele noastre din categoria rețetelor cu paste făinoase. Pornind de la rețeta clasică de lasagna care se prepară cu sos ragu alla bolognese și sos bechamel, le adaptăm în funcție de gusturi și de ingredientele de care dispunem.

Tot cu vinete am prezentat anterior pe blog și o rețetă de musaca de vinete cu carne de pui. Foarte gustoasă și ușoară este, dacă nu ați încercat-o, puteți salva rețeta.

Iar una dintre cele mai simple, dar tare gustoase rețete de pe blog este rețeta de vinete la cuptor cu usturoi și pătrunjel.  Le-am savurat cu iaurt simplu și au fost delicioase, pentru masa de prânz sau cină.

Cum se prepară rețeta de lasagna cu vinete

Rețeta este simplă, se prepară doar din vinete trase ușor pe grill, cu felii de roșii și un sos bechamel cu mozzarella. Mai adăugăm și puțin sos de roșii pentru a se hidrata foile de lasagna. Ca și condimente folosim ca la rețeta de salată Caprese, busuioc și oregano.

Vă invităm să preparați și voi rețeta, că prea bună este!

Și dacă mai doriți rețete cu vinete, găsiți pe blog o colecție interesantă de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de lasagna cu vinete, roșii și mozzarella.

Lasagna secționată la un capăt, în forma de copt ceramică

Gătește Lasagna cu vinete, roșii și mozzarella

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

8

Lasagna cu vinete, roșii și mozzarella în formă de copt ceramică de culoare verde cu buline albe

Ingrediente

  • 1 pachet cu foi de lasagna
  • 2 vinete
  • 2-3 roșii
  • 400 gr mozzarella
  • 400 ml suc de roșii dulce-picant
  • sare și piper
  • busuioc și oregano
  • puțin ulei de floarea soarelui
  • Pentru sosul bechamel:
  • 100 gr unt
  • 100 gr făină
  • 1 l lapte
  • sare și piper
  • nucșoară, după gust
  • 50 gr parmezan răzuit fin
  • frunze de busuioc, pentru decor

 

 

Mod de preparare

Mai întâi pregătim vinetele pe care le spălăm bine și le ștergem. Apoi le feliem longitudinal în grosime de 3-4 mm. Presărăm sare peste feliile de vinete și le lăsăm la odihnit 10-15 minute pentru a se deshidrata ușor. Acest pas este opțional dacă nu aveți nimic împotriva gustului ușor amărui al vinetelor.

Tamponăm vinetele cu prosoape de hârtie și le rumenim ușor pe un grill încins și uns cu puțin ulei de floarea soarelui. Lăsăm vinetele deoparte și preparăm sosul bechamel.

Cum se prepară sosul bechamel pentru lasagna cu vinete

Punem laptele la fiert într-o oală cu pereți înalți. Îl lăsăm până când atinge punctul de fierbere, apoi adăugăm un praf de sare. Dăm oala cu lapte deoparte de pe foc și punem în locul ei o tigaie adâncă. Adăugăm untul și îl lăsăm să se topească. În untul topit adăugăm făina și amestecăm intens până când făina absoarbe tot untul.

Din acest moment, începem să adăugăm câte un polonic de lapte și amestecăm cu o spatulă până când acesta este absorbit de făină. Continuăm până când se termină tot laptele.

Spre final de fierbere, adăugăm sare și piper, după gust, parmezan răzuit și nucșoară.

Când avem sosul bechamel gata și vinetele pregătite, tăiem roșiile în rondele subțiri, la fel și mozzarella și montăm lasagna.

Cum montăm lasagna cu vinete, roșii și mozzarella

La baza unei forme de copt punem un strat din sosul bechamel. Adăugăm un rând din foile de lasagna pe care le ungem cu sos de roșii, peste acesta adăugăm un rând de vinete, unul de mozzarella și altul din rondele de roșii. Presărăm oregano și busuioc. Continuăm cu sos bechamel, foi de lasagna, sos de roșii și celelalte ingrediente în același mod.

Ultimul strat va fi din foi de lasagna peste care întindem un strat mai generos de sos bechamel și rondele de mozzarella.

Punem forma de copt cu lasagna la cuptor la o temperatură de 180 de grade Celsius, pentru 30 de minute.

După coacere, o lăsăm să se tempereze pentru a o putea porționa frumos. În timpul servirii mai presărăm puțin parmezan și decorăm lasagna cu frunze de busuioc.

Spor și poftă bună!