Gătește Mămăligă cu brânză în straturi sau paturi de mămăligă
Timp de preparare
60 min
Ingrediente
- Pentru mămăligă:
- 1200 ml apă
- 450 gr mălai
- 1 lingură sare
- 50 gr unt
- Pentru straturi:
- 8 ouă fierte( 2/porție)
- 500 gr brânză telemea sărată
- 100 gr unt
- smântână fermentată
Mod de preparare
Am pregătit această rețetă de mămăligă cu brânză în straturi sau paturi de mămăligă în două moduri.
Un mod simplu doar cu brânză și ouă fierte, iar al doilea mod și cu smântână.
Începem prin a pune ouăle la fiert și a sfărâma brânza.
Preparare mămăligă.
Punem apa la fiert, iar când atinge punctul de fierbere, adăugăm o mână de făină și sarea. Amestecăm intens până se topește sarea. Lăsăm să se hidrateze mălaiul și să atingă din nou punctul de fierbere.
De acum, adăugăm restul de mălai, în ploaie și amestecăm intens pentru a nu se crea cocoloașe.
Fierbem mămăliga la foc mic până devine destul de consistentă, dar nu exagerăm cu fierberea, pentru a nu distruge toate proprietățile mălaiului. La final, înainte de stingerea focului, adăugăm și 25 gr de unt.
Cum asamblăm mămăliga cu brânză în straturi sau paturile de mămăligă?
Pregătim o formă termorezistentă, sau mai multe, dacă dorim porții separate. Noi am preparat două porții într-o tavă și două într-un vas de yena, pentru că le-am făcut puțin diferite.
Cum am mai scris mai sus, două porții au fost fără smântână.
Rețeta de bază prevede și smântână. Așadar amestecăm brânza cu puțină smântână, dar nu mai mult de 2 linguri și puțin unt moale.
Curățăm ouăle și le feliem, fie în sferturi, fie rondele, pentru un aspect plăcut.
Ungem vasul cu unt, presărăm un strat de brânză, apoi unul de mămăligă caldă.
Următorul strat va fi de brânză amestecată cu felii de ouă, iar unul de mămăligă și tot așa, cât ne permite vasul.
Acoperim vasul pentru a permite untului să se topească. Putem să dăm vasul și la cuptor pentru 7-8 minute.
Decorăm deasupra cu smântână și servim delicioasa mămăligă cu brânză în straturi sau paturi de mămăligă cât este caldă.
La mulți ani, România și români de pretutindeni!
COMENTARII