Garnituri / Legume

Mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos

Dacă obișnuiți să preparați adesea mămăligă, pentru a o savura cu diferite mâncăruri, încercați și rețeta de mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos. Combinația de ingrediente folosite în această rețetă este absolut delicioasă.

Ne place mămăliga și nu ezităm să o preparăm atunci avem poftă de ea și o putem asocia cu alte preparate. O asociem cu preparate din pește, din carne, dar și din legume.

Cel mai mult ne place mămăliga cu brânză, care este preparatul favorit al românilor.

Găsiți pe blog și rețeta de mămăligă cu brânză în straturi sau paturi de mămăligă. Este unul dintre preparatele tradiționale ale românilor. Modul de preparare al rețetei diferă de la o regiune la alta. În Moldova o găsim sub denumirea ”Taci și-nghite”, iar prin sudul țării sub denumirea de bulz. Bine, rețetele diferă, dar au ca ingrediente de bază: mămăligă, unt, smântână, brânză, ouă.

Tot din categoria rețetelor tradiționale cu mămăligă ne mai place mult rețeta tradițională de tochitură dobrogeană. Combinația de carne în sos de bulion cu mămăliguță, ouă ochiuri și brânză telemea, sărată, este demențială. Iar dacă mai adăugăm și ceva carne afumată, sau cârnați de casă afumați, deliciul va fi maxim.

Cum preparăm rețeta de mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos

Pentru rețeta de față preparăm o mămăligă în modul clasic, dar în care adăugăm și puțin unt, dar și parmezan. Parmezanul îi oferă un gust absolut delicios. O preparăm de textură mai moale față de cum obișnuim în mod clasic, pentru a fi mai cremoasă.

Ciupercile le preparăm la tigaie cu ceapă, usturoi și sos de roșii. Vor fi delicioase savurate cu brânza îmbogățită cu parmezan.

Ciupercile cu mămăligă ne plac în mod deosebit, preparate în diferite moduri. Dacă și vouă vă plac, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos.

Porție de Mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos

Gătește Mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

6

Mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos în bol alb

Ingrediente

  • Pentru mămăliga cu parmezan:
  • 1 litru de apă
  • 350 gr mălai
  • 1 linguriță de sare
  • 75 gr parmezan ras
  • 20 gr unt.
  • Pentru ciuperci în sos:
  • 500 gr ciuperci champignon
  • 1 ceapă
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 ardei roșu
  • 200 ml suc de roșii
  • sare și piper după gust
  • puțin busuioc uscat
  • puțin oregano uscat
  • crenguțe de cimbru proaspăt, pentru decor.

Mod de preparare

Punem un vas cu apă, la foc de intensitate medie. Lăsăm apa să ajungă la primul clocot, apoi adăugăm sarea și 2 linguri de mălai. Amestecăm intens cu o spatulă pentru omogenizare. Apoi reducem intensitatea focului, așteptăm din nou să atingă punctul de fierbere și adăugăm treptat mălaiul în ploaie, amestecând continuu pentru omogenizare.

Lăsăm mămăliga să fiarbă la foc încet, pentru aproximativ 15-20 de minute, amestecând constant.

Mai trecem pe la ea din când în când și o mai amestecăm cu o spatulă de lemn sau de silicon.

După acest interval, adăugăm untul și amestecăm intens, până când acesta se topește și se încorporează în mămăligă. Apoi stingem focul, adăugăm și parmezanul ras și din nou amestecăm.

Pentru prepararea ciupercilor mai întâi curățăm ceapa și usturoiul. Tocăm ceapa în fâșii și o punem la călit într-o tigaie adâncă, cu puțin ulei. Adăugăm și doi căței de usturoi tocați rondele și presărăm puțină sare.

Când ceapa se călește ușor adăugăm ciupercile feliate. Amestecăm ușor ingredientele din tigaie și le lăsăm să se prepare până când se pătrund și se evaporă din lichidul lăsat de ciuperci.

Adăugăm ardeiul curățat și tocat în fâșii sau în cuburi. Îl amestecăm ușor printre ciupercile din tigaie. Adăugăm și sucul de roșii, dar și condimentele. Mai lăsăm ingredientele să se prepare 7-8 minute, la foc de intensitate mică.

Servim delicioasa mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos, cât sunt calde. Decorăm ciupercile cu crenguțe mici de cimbru proaspăt, sau cu pătrunjel verde.

Spor și poftă bună!