Conserve

Marmeladă de gutui. Rețetă simplă

După ce ne-am răsfățat cu gutui proaspete, a sosit timpul să le conservăm aroma la borcan și pentru iarnă. Pe lângă compot, gem sau dulceață, preparăm și marmeladă de gutui.

Rețeta este simplă, fără gelatină și fără conservanți. Important este să fierbem gutuile cât trebuie pentru o textură perfectă. Marmelada se poate asambla în borcane și păstra peste iarnă în cămară. Dar se poate asambla și în caserole cu capac, pentru un aspect interesant.

Găsiți pe blog și rețeta de dulceață de gutui, dar și pe cea de compot de gutui. Sunt rețete simple și cu conservare sigură, dacă asigurăm o sterilizarea a borcanelor corectă.

Iar cea mai apreciată rețetă din această categorie, de până acum rămâne rețeta de peltea de gutui. Pelteua o preparăm din cojile și cotoarele gutuilor, la care adăugăm și câteva mere. Este deosebită, cu textură de jeleu.

Dar, din gutui mai preparăm și un lichior foarte rafinat și aromat – vedeți aici rețeta de gutuiată!

Cum se prepară rețeta de marmeladă de gutui

 

Marmelada se prepară ca și dulceața, cu deosebirea că se fierbe timp ,mai îndelungat, apoi se pasează. Opțional, pasta obținută se trece și prin sită pentru o textură cât mai fină. O putem consuma la mic dejun pe felii de pâine cu unt. Dar este ideală și pentru a o folosi la umplerea biscuiților preparați de sărbători.

Mai găsiți pe blog și rețeta de marmeladă de prune, dar și multe alte rețete de gem sau dulceață din fructe. Le descoperiți în secțiunea ”Conserve”.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de marmeladă de gutui.

Marmeladă de gutui porționată pe hârtie de copt, alături de biscuiți și gutui proaspete

Gătește Marmeladă de gutui. Rețetă simplă

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

30

Marmeladă de gutui porționată în cuburi

Ingrediente

  • 1250 gr de gutui curățate de cotoare
  • 1 kg de zahăr
  • sucul de la 2 lămâi
  • 250 ml de apă
  • 2 batoane de scorțișoară

Mod de preparare

În primul rând se pune apa într-o cratiță și se adaugă sucul de lămâie.

Gutuile se spală bine și se șterg, apoi se taie, pe rând, în sferturi și li se înlătură cotoarele. Nu aruncăm cotoarele ci preparăm din ele peltea de gutui.

Apoi, tăiem gutuile în bucăți mici și le adăugăm imediat în apa cu suc de lămâie. Astfel, gutuile nu vor avea timp să oxideze. Apoi adăugăm zahărul, batoanele de scorțișoară și le amestecăm. Punem cratița la foc mic spre mediu și fierbem gutuile până când siropul se reduce consistent, iar bucățile de gutui sunt bine pătrunse.

Îndepărtăm batoanele de scorțișoară, introducem blenderul în funcțiune și transformăm bucățile de gutui în pastă. Trecem pasta prin sită și vom obține o marmeladă fină și cremoasă.

Punem marmelada fierbinte în caserole, dar și în borcane sterilizate. Borcanele le vom închide ermetic și le vom acoperi cu pături pentru a se răci lent. Caserolele le putem păstra la frigider și servi din ele la mic dejun.

Este foarte delicioasă și tare aromată!