Mâncăruri cu carne

Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie

Pentru sezonul preparatelor din carne de porc, sau pur și simplu pentru atunci când doriți o friptură de porc mai deosebită, vă recomandăm rețeta de mușchiuleț de porc cu portocale. Este o rețetă simplă și destul de rapidă, din ingrediente care se combină armonios.

Mușchiulețul este porțiunea cu carnea cea mai fragedă și fină. Fiecare animal are câte doi mușchiuleți. Aceștia se deosebesc de restul porțiunilor de carne prin forma alungită, cu aspect fusiform.  Sunt localizați la stânga și la dreapta coloanei vertebrale.

Mușchiulețul este sortimentul de carne care se gătește cel mai rapid, indiferent că este gătit la cuptor, la tigaie sau pe grătar.

Una dintre rețetele de friptură din mușchiuleț de porc de pe blog, mai deosebite, este rețeta de friptură din mușchiuleț de porc împletit. Este absolut delicioasă, mai ales pentru că este preparată cu reducție din trei tipuri de vin.

O altă rețetă de pe blog, rapidă și delicioasă este rețeta de mușchiuleț de porc la tigaie. Mușchiulețul este preparat în unt și este condimentat cu cimbru și usturoi.

Cum preparăm rețeta de mușchiuleț de porc cu portocale

Rețeta de față este deosebită datorită sosului de portocale în care se răsfață mușchiulețul. Mușchiulețul se prepară întreg la tigaie, apoi se mai prepară și porționat în sos de portocale cu puțin alcool și sos de soia. Este un sos absolut delicios care va aromatiza plăcut friptura.

Nu necesită condimente, doar puțin rozmarin. Ingredientele folosite oferă o explozie de gusturi și arome fripturii și sosului.

Tot din categoria fripturilor din carne de porc vă mai recomand rețeta de friptură de porc cu bere, preparată la cuptor. Se prepară destul de ușor, iar ingredientele sunt foarte simple și accesibile.

Dar mai găsiți pe blog și alte rețete de friptură, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de mușchiuleț de porc cu portocale.

Mușchiuleț de porc cu portocale în tigaie, decorat cu rozmarin, alături de un bol cu piper și felii de portocală

Gătește Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

2

Mușchiuleț de porc cu portocale în tigaie, decorat cu rozmarin, alături de un bol cu piper și felii de portocală

Ingrediente

  • 1 mușchiuleț de porc
  • 2 portocale
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 150 ml de apă
  • 1 linguriță de amidon
  • 50 ml de coniac
  • 2 linguri de sos de soia
  • 2-3 linguri cu ulei de măsline extravirgin
  • sare și piper, după gust
  • 2-3 crenguțe de rozmarin.

Mod de preparare

Mai întâi, vom curăța mușchiulețul de tendoane și grăsime, pentru a nu se strânge în timpul tratamentului termic. Apoi îl condimentăm cu puțină sare și piper pe toate părțile. Îl rumenim rapid pe toate părțile, într-o tigaie unsă cu puțin ulei de măsline sau de floarea soarelui.

Transferăm mușchiulețul în alt vas, cu capac și îl păstrăm la cald.

În locul mușchiulețului adăugăm în tigaie zahărul, coniacul și felii de la o portocală. Fierbem sosul timp de 2 minute la foc mic, pentru a se evapora alcoolul. Apoi adăugăm sucul de la a doua portocală și sosul de soia.

Amestecăm amidonul cu puțină apă și îl adăugăm în sos. Amestecăm pentru a se desface bine amidonul, timp de maxim 5 minute. Porționăm mușchiulețul în felii rotunde și îl adăugăm în sos împreună cu crenguțe mici de rozmarin. Acoperim tigaia și mai gătim mușchiulețul pentru 6-8 minute, la foc mic.

Pentru a servi deliciosul mușchiuleț de porc cu portocale, putem prepara și o garnitură de cartofi, una de orez sau legume trase la tigaie.

Spor și poftă bună!