Gătește Negresă cu gutui din compot și nuci
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru o tavă de 23/36 cm:
- 4 ouă, medii
- 125 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 200 gr ciocolată amăruie
- 200 gr unt( 82%)
- 50 ml lapte
- 150 gr făină
- 100 gr nuci măcinate fin
- 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță cu pudră de scorțișoară
- 750 gr compot de gutui.
Mod de preparare
În primul rând vom scurge fructele din compot, într-o sită. Le lăsăm acolo până când preparăm compoziția pentru blatul de negresă.
Punem ciocolata ruptă împreună cu untul tăiat în cuburi și laptele într-o crăticioară, pe foc. Amestecăm ingredientele până când se topesc untul și ciocolata și rezultă o compoziție omogenă. Apoi stingem focul și lăsăm compoziția de ciocolată să se tempereze 10-15 minute.
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm puțină sare peste albușuri și le mixăm până când devin spumoase și cristaline. Apoi adăugăm zahărul lingură cu lingură și mixăm energic până când obținem o bezea fermă. Gălbenușurile le adăugăm în compoziția de ciocolată ușor temperată. Omogenizăm bine compoziția și o încorporăm în bezea. Adăugăm nuca măcinată și o încorporăm cu o spatulă în compoziție. Apoi adăugăm treptat făina amestecată cu pudra de scorțișoară și bicarbonatul.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de 23/36 cm și întindem compoziția de negresă cu nuci și ciocolată în ea. O nivelăm uniform la suprafață, apoi presărăm deasupra bucățile de gutui din compot. Le presăm ușor cu spatula să pătrundă în blat, dar nu insistăm prea mult, pentru a nu le scufunda spre bază.
Introducem tava în cuptor și coacem delicioasa negresă cu gutui din compot și nuci timp de 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
O lăsăm să se răcească, apoi o putem porționa.
Opțional, putem decora prăjitura și cu zahăr pudră.
COMENTARII