Dulciuri

Negresă cu gutui din compot și nuci

Pentru că am preparat deja compotul de gutui, ne-am gândit să-i testăm gustul într-un delicios desert. Incercați și voi rețeta de negresă cu gutui din compot și nuci, pentru că este absolut delicioasă. Iar dacă nu aveți compotul de gutui preparat, puteți fierbe rapid 2-3 gutui tăiate în cuburi în apă cu zahăr. Puteți adăuga și vanilie sau scorțișoară, pentru o aromă mai deosebită.

Foarte bine s-au combinat gutuile din compot, cu blatul de negresă cu nuci și aromă de scorțișoară!

Vedeți aici și rețeta de compot de gutui, aromat și gustos, preparat în cel mai simplu mod, doar din fructe, zahăr și apă. Este perfect pentru răsfățul de la micul dejun, dar și pentru prăjituri și torturi. Merită inclus chiar și în rețeta de tort Diplomat.

Iar din categoria deserturilor cu gutui, vă mai recomandăm de pe blog rețeta de tartă cu gutui caramelizate și sos caramel. Este foarte gustoasă, foarte aromată și destul de ușor de preparat.

Cum preparăm rețeta de negresă cu gutui din compot și nuci

Pentru desertul de azi pregătim un blat de negresă cu nuci, dar și cu ciocolată. Pregătim compoziția mai densă, pentru a susține bucățile de gutui să nu migreze la baza prăjiturii.

Adăugăm și puțină pudră de scorțișoară, pentru că se combină perfect cu gutuile din compot. Este o prăjitură pe care nu ai cum să n-o îndrăgești la așa arome și aspect spectaculos. Blatul de negresă este mai dens și ușor umed, iar gutuile din compot îi oferă un gust deosebit și un contrast de culori plăcut ochiului.

Și dacă ați preparat gemul de gutui, puteți să-i testați și acestuia gustul preparând o minunată rețetă de prăjitură fragedă cu gem de gutui.

Dar vă mai puteți inspira și din alte rețete de prăjituri de pe blog, pe care le veți descoperi în secțiunea ”Dulciuri”.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de negresă cu gutui din compot și nuci.

Trei porții de Negresă cu gutui din compot și nuci pe un tocător de lemn rotund, alături de două gutui

Gătește Negresă cu gutui din compot și nuci

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

20

Două porții de Negresă cu gutui din compot și nuci pe un tocător de lemn rotund, alături de două gutui

Ingrediente

  • Pentru o tavă de 23/36 cm:
  • 4 ouă, medii
  • 125 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 200 gr unt( 82%)
  • 50 ml lapte
  • 150 gr făină
  • 100 gr nuci măcinate fin
  • 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță cu pudră de scorțișoară
  • 750 gr compot de gutui.

Mod de preparare

În primul rând vom scurge fructele din compot, într-o sită. Le lăsăm acolo până când preparăm compoziția pentru blatul de negresă.

Punem ciocolata ruptă împreună cu untul tăiat în cuburi și laptele într-o crăticioară, pe foc. Amestecăm ingredientele până când se topesc untul și ciocolata și rezultă o compoziție omogenă. Apoi stingem focul și lăsăm compoziția de ciocolată să se tempereze 10-15 minute.

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm puțină sare peste albușuri și le mixăm până când devin spumoase și cristaline. Apoi adăugăm zahărul lingură cu lingură și mixăm energic până când obținem o bezea fermă. Gălbenușurile le adăugăm în compoziția de ciocolată ușor temperată. Omogenizăm bine compoziția și o încorporăm în bezea.  Adăugăm nuca măcinată și o încorporăm cu o spatulă în compoziție. Apoi adăugăm treptat făina amestecată cu pudra de scorțișoară și bicarbonatul.

Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de 23/36 cm și întindem compoziția de negresă cu nuci și ciocolată în ea. O nivelăm uniform la suprafață, apoi presărăm deasupra bucățile de gutui din compot. Le presăm ușor cu spatula să pătrundă în blat, dar nu insistăm prea mult, pentru a nu le scufunda spre bază.

Introducem tava în cuptor și coacem delicioasa negresă cu gutui din compot și nuci timp de 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

O lăsăm să se răcească, apoi o putem porționa.

Opțional, putem decora prăjitura și cu zahăr pudră.