Aluaturi dulci

Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă

Aceste pateuri cu mere și aluat foietaj de casă sunt o alegere delicioasă pentru iubitorii de deserturi cu umplutură suculentă. În această rețetă, vom combina dulceața naturală a merelor cu aroma bogată a scorțișoarei și finețea unui aluat foietaj de casă.

Chiar dacă necesită mai mult timp și răbdare, satisfacția este mai mare când aluatul este preparat în casă. Prepararea aluatul foietaj se întinde pe o perioadă mai lungă de timp și implică mai muți pași. Îl poți prepara cu o zi sau două înainte și îl păstrezi împachetat în folie, la frigider. Poți prepara o cantitate mai mare și congelezi o parte din aceasta.

Descoperă aici și rețeta de aluat pentru crustă de mini tarte. Aluatul se poate folosi atât la mini tarte dulci cât și la cele sărate.

Și aluatul foietaj se poate folosi atât la preparate dulci, cât și la cele sărate. Îl poți folosi la plăcinte, tarte, ștrudele sau pateuri, dar și la diferite deserturi simple și rapide.

Descoperă aici și o rețetă de inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor. Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara un astfel de desert simplu și delicios.

Cum prepari rețeta de pateuri cu mere și aluat foietaj

Odată ce ai rezolvat cu aluatul foietaj, prepararea umpluturii este simplă. Poți opta pentru a folosi merele răzuite, amestecate cu scorțișoară, zahăr și puțin griș. Dar poți opta pentru a carameliza merele cu zahăr, răzuite sau tocate în cuburi.

Poți forma pateurile sub formă dreptunghiulară sau triunghiulară.

Aceste pateuri sunt minunate ca gustare dulce și pot fi păstrate câteva zile la temperatura camerei, într-un recipient închis.

Descoperă și o rețetă de pariziene cu mere, care sunt niște cornuri delicioase și aspectuoase făcute din aluat dospit.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de deserturi cu mere sau de preparate cu aluat foietaj, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de pateuri cu mere și aluat foietaj de casă.

Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă pe un grătar, alături de un bol cu zahăr și mere proaspete

Gătește Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

20

Pateuri cu mere într-un coș

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat:
  • 250 g unt rece (pentru încorporare)
  • 250 g făină
  • 1/2 linguriță sare
  • 100 ml apă rece
  • 1 linguriță suc de lămâie.
  • Pentru umplutura de mere:
  • 5-6 mere mari
  • 50 g zahăr (sau după gust)
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 lingură griș
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 30 g unt.

Mod de preparare

Pregătirea aluatului de bază.

Într-un bol, amestecă făina cu sarea. Adaugă aproximativ 30 g de unt rece tăiat cubulețe și amestecă până când se încorporează în făină.

Toarnă apa rece amestecată cu sucul de lămâie și formează un aluat omogen.

Nu frământa prea mult. Formează o bilă, aplatizeaz-o, acoper-o cu folie alimentară și las-o la frigider pentru 30 de minute.

Pregătirea untului pentru împachetare.:

Între timp, ia restul de 220 g de unt rece și așază-l între două folii de plastic. Cu ajutorul sucitorului, bate untul și întinde-l într-un dreptunghi cu grosime uniformă de aproximativ 1 cm.

Pune untul la frigider pentru 10 minute, astfel încât să fie ferm, dar ușor maleabil.

Împachetarea untului în aluat.

Scoate aluatul de la frigider și întinde-l pe un blat înfăinat într-un dreptunghi de aproximativ 20×30 cm.

Așază untul în centrul aluatului și pliază marginile aluatului peste unt ca un plic, astfel încât untul să fie complet învelit.

Întinde aluatul într-un dreptunghi lung (aproximativ 50 cm lungime). Împăturește aluatul în trei (ca pe o scrisoare).

Rotește aluatul cu 90 de grade, astfel încât marginea deschisă să fie în partea dreaptă.

Repetă procesul de întindere și împăturire de încă 3 ori. Dacă untul devine prea moale, pune aluatul la frigider pentru 15-20 de minute între împachetări.

După ultima împachetare, lasă aluatul la frigider pentru cel puțin 30 de minute înainte de a-l folosi pentru a întinde și tăia pateurile.

Preparare umplutură de mere.

Spală și curăță merele de coajă și cotoare. Taie-le în cuburi mici sau dă-le pe răzătoarea mare.

Într-o tigaie, topește untul la foc mediu și adaugă merele. Presară zahărul și amestecă bine. Lasă merele să se înmoaie ușor timp de 5-7 minute.

Presară scorțișoara și grișul peste mere și amestecă. Adaugă sucul de lămâie și continuă să amesteci până când compoziția se îngroașă ușor. Lasă să se răcească complet.

Cum formezi și coci pateuri cu mere și aluat foietaj

Preîncălzește cuptorul la 180°C.

Scoate aluatul din frigider și întinde-l pe o suprafață înfăinată până obții o grosime de aproximativ 3-4 mm.

Taie aluatul în dreptunghiuri de 8×10 cm.

Pune 1-2 linguri de umplutură de mere în centrul de la jumătate dintre dreptunghiuri. pe celelalte crestează-le în 3 locuri, apoi așază-le peste cele cu mere. Unge cu puțină apă marginile dreptunghiurilor cu  mere, apoi lipește marginile pateurilor prin presare.

Așază pateurile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Coace pateurile timp de 20-25 de minute sau până când devin aurii și crocante.

Lasă-le să se răcească puțin înainte de a le presăra cu zahăr pudră, dacă dorești. Servește-le calde sau la temperatura camerei, alături de o ceașcă de ceai sau cafea.

Spor și poftă bună!