Gătește Plăcinte rusești cu varză – Pirojki cu varză
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru aluat de plăcinte rusești cu varză:
- 750 gr făină
- 7 gr drojdie uscată
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de sare
- 350 ml lapte cald
- 100 gr unt
- 1-2 gălbenușuri, pentru uns
- Pentru umplutura plăcintelor rusești:
- 1 varză albă, proaspătă
- 1 ceapă
- 1 morcov
- sare și piper
- 2-3 linguri ulei de floarea soarelui
Mod de preparare
Pregătim aluatul dospit pentru plăcintele rusești cu varză
Punem laptele la încălzit, dar nu-l lăsăm să atingă punctul de fierbere. Într-un alt vas, punem untul la topit.
Cernem făina într-un bol încăpător și o amestecăm cu sarea. Facem o adâncitură la mijlocul ei și punem acolo drojdia amestecată cu zahărul. Adăugăm și puțin lapte cald și amestecăm până se lichefiază drojdia și zahărul. Lăsăm amestecul de drojdie cu zahăr și lapte la dezvoltat, apoi îl amestecăm cu făina din vas, adăugând treptat și laptele cald, dar și untul topit și temperat. Frământăm aluatul până devine omogen și nelipicios. Îl acoperim cu un ștergar și îl lăsăm la dospit aproximativ 50-60 de minute.
Între timp, pregătim varza călită.
Tocăm varza fideluță și o amestecăm bine într-un vas, cu puțină sare și puțin piper, proaspăt măcinate. O lăsăm așa 10-12 minute, pentru a-și lăsa lichidul în vas.
Curățăm ceapa, o tocăm mărunt, curățăm morcovul și îl dăm pe răzătoare. Punem uleiul la încins, într-o tigaie adâncă și călim în el ceapa cu morcovul. Scurgem bine varza de lichidul lăsat și o adăugăm peste legumele călite. Amestecăm bine varza cu ceapa și morcovul și le preparăm pentru 20-25 de minute, la foc mic. Le amestecăm din când în când pentru o preparare uniformă. Lăsăm varza călită la răcit, până când se dospește aluatul.
Apoi asamblăm și coacem delicioasele plăcinte rusești cu varză – Pirojki cu varză.
Când aluatul s-a dospit suficient, dublându-și volumul, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Presărăm puțină făină pe masa de lucru și împărțim aluatul în 12 bucăți. Modelăm bucățile de aluat în forme sferice.
Cu ajutorul sucitorului, întindem bucățile de aluat în foi mai subțiri, circulare. Punem pe fiecare foaie de aluat câte o lingură din compoziția de varză. Apoi unim marginile aluatului peste umplutură, răsucindu-le ușor pentru a nu se desface. Așezăm plăcintele astfel formate în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt.
Ungem plăcintele cu unul sau două gălbenușuri bine amestecate, cu ajutorul unei pensule de patiserie. Le dăm la cuptor pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius, sau până când se rumenesc frumos la suprafață.
Le servim calde, sau reci, simple sau cu smântână, după preferințe.
Spor și poftă bună!
COMENTARII