Dulciuri

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu crumble

Dacă vă plac combinațiile de fructe în prăjituri, avem pentru voi o rețetă de prăjitură cu afine și caise, acoperită cu crumble. Este o prăjitură delicioasă, dar și aspectuoasă cu așa contrast de texturi și culori.

Afinele și caisele au oferit prăjiturii un spectacol de culori, dar și arome diferite. Însă puteți combina fructele preferate, important este să obțineți gustul dorit și aspectul pe măsură. Caisele pot fi înlocuite și cu piersici sau nectarine.

Tot din categoria prăjiturilor cu combinații de fructe mai găsiți pe blog și o rețetă de pandișpan cu vișine și caise. O astfel de combinație de fructe într-un blat de pandișpan pufos, cucerește instant atât papilele cât și privirile.

Iar dacă doriți o combinație de fructe sub formă de creme, în prăjituri, vă recomand rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Chiar dacă culorile celor două creme nu diferă foarte mult, pentru a avea un contrast spectaculos, gusturile diferă și sunt deosebite.

Cum se prepară rețeta de prăjitură cu afine și caise, acoperită cu crumble

Blatul prăjiturii este unul mai dens și ușor umed de la brânza adăugată în compoziție. Ne plac blaturile de acest fel și le preparăm foarte des la prăjiturile cu fructe. Ne plac deopotrivă și blaturile cu iaurt în loc de brânză.

Fructele le adăugăm la suprafața blatului, dar le putem amesteca și în compoziție. Iar deasupra vom presăra un aluat de crumble, pentru un aspect mai plăcut, dar și pentru gust deosebit.

Este o prăjitură destul de simplu de preparat, care va cuceri atât prin gust cât și prin aspect.

Dar mai găsiți pe blog și alte rețete de prăjituri cu fructe, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu afine și caise, acoperită cu crumble.

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu crumble, secționată pe un tocător de lemn, alături de afine proaspete și caise

Gătește Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu crumble

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

16

Porții de prăjitură cu fructe pe un tocător

Ingrediente

 • Pentru blatul prăjiturii într-o tavă de 25/25 cm:
 • 3 ouă medii
 • 125 gr zahăr
 • 125 ml ulei
 • 200 gr brânză Philadelphia
 • 200 gr făină
 • 5 gr praf de copt
 • 1 praf de sare
 • 8 caise
 • 100 gr afine.
 • Pentru crumble:
 • 75 gr unt gras
 • 30 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
 • 150 gr făină
 • 1 praf de sare.

Mod de preparare

Mai întâi pregătim caisele și afinele pe care le spălăm și le scurgem bine. Caisele le spargem în două și îndepărtăm sâmburii. Apoi le tăiem în sferturi și le lăsăm deoparte.

Apoi pregătim o tavă de 25/25 cm în care punem hârtie de copt și pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pentru a pregăti compoziția de prăjitură cu afine și caise, acoperită cu crumble, spargem ouăle în bolul mixerului. Adăugăm un praf de sare peste ele și tot zahărul. Pornim mixerul și amestecăm ingredientele până când compoziția rezultată devine spumoasă, iar zahărul este diluat.

Adăugăm uleiul și omogenizăm compoziția. Adăugăm brânza și din nou omogenizăm compoziția.

Amestecăm făina cu praful de copt, trecem amestecul prin sită și îl adăugăm treptat în compoziția de mai sus. Omogenizăm ușor compoziția și o întindem în tava pregătită. O nivelăm uniform la suprafață. Apoi așezăm sferturile de caise deasupra, cu spărtura în sus, iar printre ele presărăm afinele.

Pregătim rapid aluatul de crumble prin amestecarea făinii cu zahărul, sarea și untul rece tăiat în cuburi. Vom obține niște firimituri pe care le presărăm deasupra fructelor.

Introducem tava în cuptor și coacem delicioasa prăjitură cu afine și caise, acoperită cu crumble, pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

O lăsăm să se răcească înainte de a o porționa și savura cu poftă, alături de cei dragi.