Dulciuri

Prăjitură cu zmeură și mure

Pentru că zmeura și murele sunt fructe de vară tare îndrăgite, ne-am gândit să ne răsfățăm în weekend cu o delicioasă prăjitură cu zmeură și mure.

Chiar dacă culorile celor două creme nu diferă foarte mult, pentru a avea un contrast spectaculos, gusturile diferă și sunt deosebite.

Murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite rețete de deserturi. Au formă asemănătoare, dar culori și arome diferite. Dau aspect minunat deserturilor, indiferent că sunt incluse în interiorul acestora sau ca decor.

Un exemplu de desert cu combinația acestor fructe îl puteți descoperi la rețeta de tort cu mure și zmeură. Face parte din categoria rețetelor de torturi cu fructe, simple, fără coacere, răcoroase și foarte gustoase.

Iar din categoria rețetelor de înghețată, vă recomand să încercați înghețata de mure și afine, în care puteți adăuga și zmeură. Este foarte gustoasă, cremoasă și aromată.

Cum preparăm rețeta de prăjitură cu zmeură și mure

Pentru rețeta de față avem de preparat trei foi subțiri de pandișpan cu cacao. Cremele se prepară la rece din mascarpone cu frișcă și lapte condensat, în care adăugăm, separat, fructele.

Este o rețetă destul de simplă și ușor de preparat, iar gustul prăjiturii este absolut delicios.

Dacă vă plac prăjiturile cu combinații de fructe, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu zmeură și mure.

Prăjitură cu zmeură și mure pe un platou, alături de o ceașcă cu cafea, o latieră și un bol cu zmeură și mure

Gătește Prăjitură cu zmeură și mure

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

20

Prăjitură cu zmeură și mure pe un platou, alături de două cești cu cafea, o latieră și un bol cu zmeură și mure

Ingrediente

 • Pentru  3 foi  de pandișpan de 20/30 cm:
 • 6 ouă medii
 • 150 gr zahăr
 • 125 gr făină
 • 25 gr cacao
 • 50 ml ulei
 • un praf de sare
 • 8 ml esență de rom.
 • Pentru creme de zmeură și mure:
 • 200 ml smântână pentru frișcă
 • 250 gr mascarpone
 • 250 gr lapte condensat
 • 1 praf de sare
 • 150 gr mure
 • 150 gr zmeură
 • câteva mure și zmeură pentru decor.

Mod de preparare

Începem cu prepararea compoziției pentru foile de pandișpan. Fie preparăm toată compoziția odată și coacem 3 foi, fie împărțim de la început ingredientele și preparăm pe rând compozițiile.

Am optat pentru a prepara de la început compoziția și am împărțit-o în trei.

Preparare foi de pandișpan cu cacao pentru prăjitura cu zmeură și mure

În două boluri, separăm albușurile de gălbenușuri. Lăsăm albușurile minim 15 minute la temperatura camerei. Presărăm puțină sare peste ele.

Înainte de a începe să amestecăm ingredientele, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

În bolul cu gălbenușuri adăugăm jumătate din cantitatea de zahăr. Amestecăm până când obținem o compoziție spumoasă, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Adăugăm uleiul și esența și omogenizăm compoziția. Apoi, adăugăm, treptat, făina cernută împreună cu pudra de cacao.

Batem albușurile până când devin spumoase și cristaline. Adăugăm treptat, cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr, amestecând intens până când le transformăm într-o bezea fermă.  Amestecăm bezeaua de albușuri cu compoziția de gălbenușuri. Folosim o spatulă pentru amestecarea celor două compoziții, pentru a obține un aluat aerat.

Împărțim compoziția în trei părți egale pe care le întindem, pe rând, în tava tapetată cu hârtie de copt. Coacem foile de pandișpan pentru 15 minute fiecare, la 180 de grade Celsius.

Le lăsăm să se răcească și pregătim cremele.

Preparare creme de zmeură și mure

Punem mascarponele într-un bol și îl amestecăm cu laptele condensat.

În alt bol, batem frișca până când capătă consistență. Amestecăm cele două compoziții și le împărțim în două părți. Dăm deoparte și 2-3 linguri de cremă simplă pentru decor.

Într-o parte de cremă adăugăm murele strivite, iar în cealaltă zmeura. Amestecăm bine cele două compoziții. Dacă cremele nu sunt consistente și sunt cursive, adăugăm 5 gr de gelatină hidratată și diluată.

Punem cele două creme între foile de pandișpan cu cacao. Decupăm marginile inestetice ale prăjiturii. Decorăm prăjitura cu crema oprită și așezăm deasupra câteva mure și zmeură.

Dăm delicioasa prăjitură cu zmeură și mure la frigider pentru 3-4 ore, apoi o putem porționa.

Spor și poftă bună!