Gătește Prăjitura cu găuri și sos caramel – Poke Cake
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru blatul prăjiturii:
- 2 ouă de mărime medie
- 200 gr de zahăr
- 125 ml de ulei
- 100 ml de lapte
- coaja răzuită de la 1/2 lămâie
- 200 gr de făină
- 5 gr de praf de copt
- 1 praf de sare
- Pentru sosul caramel:
- 150 gr de zahăr tos
- 250 ml de smântână pentru frișcă neîndulcită
- 50 gr de unt cu peste 80% grăsime
- 25 ml de apă
Mod de preparare
Mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Punem cele două ouă într-un bol și adăugăm peste ele un praf de sare, zahărul și coaja de lămâie răzuită. Amestecăm bine ingredientele cu ajutorul mixerului până când granulele de zahăr nu se mai simt, iar compoziția are textură spumoasă.
Turnăm uleiul în fir subțire, în timp ce amestecăm intens, apoi turnăm laptele, tot în fir subțire. Cernem făina împreună cu praful de copt și încorporăm încet amestecul în compoziție, folosind o spatulă.
Punem hârtie de copt într-o tavă cu dimensiunile aproximative de 20/30 cm. Întindem compoziția pentru blatul prăjiturii în tavă și o nivelăm uniform la suprafață.
Punem tava în cuptor și coacem blatul pentru prăjitură cu găuri și sos caramel pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Îl lăsăm să se răcească bine și îl înțepăm cu o scobitoare din loc în loc.
Cât timp se coace blatul de pandișpan, preparăm sosul caramel.
Turnăm apa într-o crăticioară și adăugăm zahărul. Lăsăm zahărul să se topească fără să-l amestecăm. Amestecăm doar după topire, pentru a se omogeniza. Apa de la baza cratiței ajută zahărul să se topească mai rapid și să capete o culoare mai deschisă după caramelizare.
După ce zahărul s-a caramelizat adăugăm untul tăiat în cuburi. Amestecăm intens cu o spatulă, până când și untul este topit, dar și zahărul care se solidifică la contactul cu untul. Apoi adăugăm smântâna pentru frișcă.
Omogenizăm amestecul și fierbem sosul caramel la foc de intensitate mică, până când capătă consistență. Lăsăm sosul caramel să se tempereze timp de 15 minute, apoi îl turnăm deasupra prăjiturii.
Punem prăjitura la rece pentru 1-2 ore, apoi o putem porționa și servi cu poftă.
COMENTARII