Gătește Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
24
Ingrediente
- Pentru aluat fraged:
- 1 ou
- 100 gr zahăr
- 10 ml esență de vanilie
- 125 ml ulei de floarea soarelui
- 250 gr iaurt cremos
- 650-700 gr făină
- 10 gr praf de copt
- 1/4 linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- 1 vârf de linguriță cu sare.
- Pentru umplutura de brânză:
- 750 gr brânză proaspătă
- 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 50 gr stafide aurii
- coaja de la 1/2 lămâie
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 2 linguri de smântână
- 2-3 linguri de griș.
- Pentru stratul de gem:
- 750 gr gem de prune + 1 lingură de nuci măcinate sau de pesmet
- zahăr pudră pentru decorul prăjiturii.
Mod de preparare
Începem cu pregătirea aluatului fraged care necesită un timp scurt de amestecare a ingredientelor și de frământare, dar și un timp de relaxare la rece.
Cum preparăm aluat fraged
Spargem oul într-un bol, adăugăm sarea și zahărul și amestecăm până la omogenizare. Turnăm uleiul și esența și din nou omogenizăm. Amestecăm bicarbonatul de sodiu cu iaurtul și adăugăm amestecul în bol.
Amestecăm făina cu praful de copt și încorporăm amestecul în compoziția din bol. Vom obține un aluat ușor moale, dar nelipicios pe care îl împachetăm în folie și îl lăsăm la rece aproximativ o oră.
Apoi împărțim aluatul în patru părți. Două părți le întindem în foi de dimensiunile tăvii de copt. Pe celelalte două le întindem tot în foi și decupăm dintr-una fâșii pentru a crea un grilaj, iar din cealaltă biscuiți sub formă de floricele. Surplusurile de aluat de la aceste foi le încorporăm în cele două foi de bază ale prăjiturii.
Cum formăm și coacem delicioasa prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune
Înainte de a monta prăjitura în tavă, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Într-un bol, amestecăm brânza cu zahărul, coaja de lămâie răzuită fin, sarea, smântâna și grișul, apoi adăugăm stafidele.
În alt bol, amestecăm genul cu nucile măcinate fin și scorțișoara.
Luăm o tavă cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm și o ungem cu ulei, apoi presărăm făină. Așezăm în ea prima foaie de aluat și o înțepăm cu furculița din loc în loc.
Întindem peste foaie compoziția de brânză cu stafide. Adăugăm a doua foaie, o înțepăm cu furculița și întindem peste ea gemul cu nuci.
Peste gem formăm un grilaj uniform din fâșiile de aluat. Punem tava în cuptor și coacem delicioasa prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.
Biscuiții pentru decor îi vom coace separat, pentru că necesită un timp foarte scurt de coacere. În maxim 15 minute sunt gata.
Îi așezăm frumos deasupra prăjiturii, după coacerea acesteia.
Iar după răcire, decorăm prăjitura cu zahăr pudră și o putem porționa frumos.
Spor la preparat și poftă bună la savurat!
COMENTARII