Dulciuri

Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune

Dacă nu ați încercat până acum combinația de gem cu brânză în deserturi, vă oferim pentru inspirație o rețetă de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Brânza dulce amestecată cu stafide se combină delicios cu gemul de prune aromat cu scorțișoară.

Prăjitura iese și delicioasă, dar și spectaculoasă cu așa combinație de texturi și culori.

Rețeta aluatului fraged este asemănătoare cu cea a aluatului pentru foi pe dosul tăvii. Se prepară rapid și din puține ingrediente.

Combinația de brânză cu gem de prune am mai folosit-o și la rețeta de cornuri cu brânză și gem de prune. Foarte apreciate au fost cornurile, mai ales servite la micul dejun. Sunt ideale și pentru pachețelul de la școală al copiilor. Iar dacă gemul de prune este preparat fără zahăr, cu atât mai sănătoase vor fi cornurile. Compoziția de brânză nu necesită mult zahăr, pentru că sunt stafidele suficient de dulci. Încercați-le pentru a vă convinge.

Iar din categoria prăjiturilor fragede, vă mai recomandăm de pe blog și rețeta de prăjitură fragedă cu gem de gutui. Rețeta se prepară foarte simplu, din ingrediente comune oricărei rețete de prăjituri. Aroma deosebită a gemului de gutui se completează perfect cu aroma de vanilie a aluatului fraged.

Ce ingrediente mai conține rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune

 

Despre aluatul fraged din care se prepară foile prăjiturii, am amintit mai sus că este asemănător cu cel pentru foi pe dosul tăvii.

Pentru umplutură folosim brânză proaspătă, de vaci, amestecată cu smântână și puțin griș. Adăugăm stafide și vanilie. În compoziția de gem vom adăuga scorțișoară, dar și nuci măcinate sau pesmet, pentru consistență.

Iar pentru ca prăjitura să arate mai spectaculos, deasupra formăm un grilaj frumos din aluat, ca la rețetele de tartă. Peste acesta mai adăugăm și câțiva biscuiți sub formă de floricele, decupați tot din aluatul fraged.

Sunt foarte ușor de preparat și prăjiturile cu foi fragede și sunt foarte aspectuoase pentru că straturile sunt simetrice. Găsiți pe blog mai multe astfel de rețete, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune.

Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune porționată pe platou și pe farfurie, alături de o sită cu zahăr pudră și biscuiți

Gătește Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

24

Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune porționată pe platou și pe farfurie, alături de o sită cu zahăr pudră și biscuiți

Ingrediente

  • Pentru aluat fraged:
  • 1 ou
  • 100 gr zahăr
  • 10 ml esență de vanilie
  • 125 ml ulei de floarea soarelui
  • 250 gr iaurt cremos
  • 650-700 gr făină
  • 10 gr praf de copt
  • 1/4 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 1 vârf de linguriță cu sare.
  • Pentru umplutura de brânză:
  • 750 gr brânză proaspătă
  • 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 50 gr stafide aurii
  • coaja de la 1/2 lămâie
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 2 linguri de smântână
  • 2-3 linguri de griș.
  • Pentru stratul de gem:
  • 750 gr gem de prune + 1 lingură de nuci măcinate sau de pesmet
  • zahăr pudră pentru decorul prăjiturii.

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului fraged care necesită un timp scurt de amestecare a ingredientelor și de frământare, dar și un timp de relaxare la rece.

Cum preparăm aluat fraged

Spargem oul într-un bol, adăugăm sarea și zahărul și amestecăm până la omogenizare. Turnăm uleiul și esența și din nou omogenizăm. Amestecăm bicarbonatul de sodiu cu iaurtul și adăugăm amestecul în bol.

Amestecăm făina cu praful de copt și încorporăm amestecul în compoziția din bol. Vom obține un aluat ușor moale, dar nelipicios pe care îl împachetăm în folie și îl lăsăm la rece aproximativ o oră.

Apoi împărțim aluatul în patru părți. Două părți le întindem în foi de dimensiunile tăvii de copt. Pe celelalte două le întindem tot în foi și decupăm dintr-una fâșii pentru a crea un grilaj, iar din cealaltă biscuiți sub formă de floricele. Surplusurile de aluat de la aceste foi le încorporăm în cele două foi de bază ale prăjiturii.

Cum formăm și coacem delicioasa prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune

Înainte de a monta prăjitura în tavă, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Într-un bol, amestecăm brânza cu zahărul, coaja de lămâie răzuită fin, sarea, smântâna și grișul, apoi adăugăm stafidele.

În alt bol, amestecăm genul cu nucile măcinate fin și scorțișoara.

Luăm o tavă cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm și o ungem cu ulei, apoi presărăm făină. Așezăm în ea prima foaie de aluat și o înțepăm cu furculița din loc în loc.

Întindem peste foaie compoziția de brânză cu stafide. Adăugăm a doua foaie, o înțepăm cu furculița și întindem peste ea gemul cu nuci.

Peste gem formăm un grilaj uniform din fâșiile de aluat. Punem tava în cuptor și coacem delicioasa prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.

Biscuiții pentru decor îi vom coace separat, pentru că necesită un timp foarte scurt de coacere. În maxim 15 minute sunt gata.

Îi așezăm frumos deasupra prăjiturii, după coacerea acesteia.

Iar după răcire, decorăm prăjitura cu zahăr pudră și o putem porționa frumos.

Spor la preparat și poftă bună la savurat!