PRAJITURA KRANTZ

Prajitura Krantz cu nuci caramelizate, crema de galbenusuri cu unt si foi de bezea cu nuca. Reteta veche si delicioasa, usor de preparat.

Prajitura Krantz este una dintre cele pe care eu le prefer in mod deosebit. Reteta nu este deloc complicata si chiar daca necesita un pic de timp si rabdare, va asigur ca rezultatul este grozav.

Merita s-o incercati, are un gust minunat si, fiecare muscatura se topeste-n gura 🙂 .

 

Ingrediente

  • Foi
  • 9 albusuri
  • un praf de sare
  • 230 g zahar
  • 270 g nuci macinate
  • 70 g faina
  • Crema
  • 9 galbenusuri
  • 140 g zahar
  • 250 g unt
  • vanilie (1 lingurita extract/esenta sau zaahar vanilat)
  • Krantz (nuci caramelizate )
  • 80 g nuci tocate mare
  • 80 g zahar

Mod de preparare prajitura krantz

Foile se prepara foarte simplu. Mixam albusurile cu un praf de sare pana incep sa prinda consistenta, apoi adaugam zaharul treptat, continuand sa mixam pana cand obtinem o bezea tare si lucioasa.

Incorporam nucile macinate fin, amestecand delicat cu o spatula de sus in jos. La final inglobam si faina cernuta.

prajitura-krantz

Impartim compozitia in trei parti egale pentru vom coace trei foi.

Fiecare parte o intindem pe o hatie de copt intr-o tava de 22×32 cm si o coacem 15 minute la 180 °C pana incepe sa se rumeneasca usor pe margini.

prajitura-krantz-jpg2

Dupa ce am copt foile, le lasam la racit si ne ocupam de crema. Mixam foarte bine galbenusurile cu zaharul, apoi punem vasul la baie de abur. Focul de sub vasul cu apa care fierbe trebuie dat mic cand a inceput sa clocoteasca, iar cel cu galbenusurile nu trebuie sa atinga apa care fierbe.

Gatim galbenusurile, pana cand incep sa prinda consistenta si avem grija sa amestecam constant sa nu se lipeasca. Daca aveti un termometru este perfect, cand temperatura a atins 60°C-65°C, luati vasul de pe foc si scufundati-l intr-unul cu apa rece (eventual adaugati si niste cuburi de gheata). Astfel avem galbenusurile pasteurizate corect.

prajitura-krantz-jpg1

Untul moale il mixam spuma cu vanilia intr-un bol, apoi, dupa ce s-au racit galbenusurile complet, le incoropram la unt.

PRAJITURA KRANTZ

Acum putem face si krantz-ul. Topim zaharul intr-un vas cu fundul mai gros si, cand a capatat o culoarea chihlimbarului, adaugam nucile tocate mare. Amestecam si apoi rasturnam pe o hartie de copt sau o suprafata de inox si le lasam la racit.

Apoi le macinam sau le zdrobim cu un sucitor, in functie de cum va place crocantul.

prajitura krantz

In fine, putem monta prajitura. Impartim si crema in 3 parti. Eu am lasat doua parti egale si una mai mica pentru deasupra, e suficient sa se lipeasca nucile caramelizate.

Ungem prima foaie cu o parte din crema, asezam a doua foaie, crema si ultima foaie pe care intindem partea mai mica de crema si presaram krantz-ul.

prajitura-krantz-jpg3

Puneti prajitura 1-2 ore la frigider, apoi taiati-o in forma dorita si-o puteti savura. Pofta buna !

prajitura krantz

prajitura krantz

O prajitura asemanatoare si la fel de buna >>>

prajitura deliciu cu nuca si caramel

* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.

*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel, unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele.

Print Friendly, PDF & Email
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Comentează folosind contul de Facebook

16 comentarii la “PRAJITURA KRANTZ”

    1. Buna.In jur de 5-6 minute,intai trebuie sa le mixezi fara zahar,apoi,cand prind consistenta,adaugi treptat zaharul si obtii o bezea tare si ferma.Daca nu au prins consistenta ar fi cateva explicatii.Vasul nu a fost degresat bine sau ouale au fost vechi.Nu mi s-antamplat niciodata sa nu se intareasca.

  1. Bună ziua,mie mi sa tăiat crema….știți cumva ce am făcut greșit? Gălbenușurile erau complet răcite ,untul l.am mixat înainte…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.