Rețete pentru Valentine's Day / Dragobete și 1 Martie

Prăjitura Mărțișor, cu blat red velvet și cremă de frișcă

Prăjitura Mărțișor, cu blat red velvet și cremă de frișcă poate fi una dintre opțiuni cu care să-i surprinzi pe cei dragi de 1 Martie.

Mărțișoarele dulci au devenit foarte apreciate în ultimul timp, iar rețetele de deserturi specifice sunt foarte versatile. Putem prepara prăjituri, torturi, plăcinte sau tarte, dar și fursecuri, în spiritul mărțișorului. Important este să le colorăm în alb cu roșu, pentru a respecta tema zilei și tradiția.

Mărțișoarele sunt simboluri cu care sărbătorim sosirea primăverii. Sunt realizate din mici obiecte ce imită florile sau simboluri pentru noroc: trifoi cu patru foi, coșar, potcoavă, etc. Acestea sunt însoțite de șnururi împletite în două culori: alb și roșu. În credința populară acestea au semnificație de talismane. Culoarea roșie protejează de rele și exprimă iubirea, iar culoarea albă semnifică puritate și energie.

Descoperiți aici un articol despre semnificație, tradiții și superstiții de 1 Martie.

Iar printre rețetele de pe blog, puteți descoperi mai multe rețete de deserturi preparate special pentru ziua de 1 Martie.

Una dintre acestea, pe care v-o recomandăm cu drag, este rețeta de cheesecake inimioară cu căpșuni. Este simplă de preparat, cu ingrediente naturale și respectă întru totul tema zilei. Poate fi preparată cu succes și pentru ziua de 8 Martie.

Ce conține rețeta pentru prăjitura Mărțișor

Pentru rețeta de azi avem nevoie de un blat roșu și o cremă albă, pentru a respecta culorile mărțișorului. Blatul roșu îl putem obține folosind sfeclă roșie sau colorant. Crema o putem prepara în mai multe moduri. Putem apela la frișca lichidă, la mascarpone, la nuca de cocos, sau putem prepara o cremă fiartă de vanilie sau de lămâie.

Vom opta pentru crema de frișcă, pentru a reduce lista de ingrediente, dar și pentru că este destul de gustoasă.

Dacă doriți o cremă mai consistentă, vă recomandăm crema de mascarpone cu nucă de cocos – vedeți aici rețeta.

Dar mai găsiți pe blog și alte rețete de cremă albă pe care le puteți asocia cu blatul roșu.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta pentru prăjitura Mărțișor.

Prăjitura Mărțișor, două porții pe hârtie de copt cu i furculiță și o zaharniță

Gătește Prăjitura Mărțișor, cu blat red velvet și cremă de frișcă

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

8

Prăjitura Mărțișor, două porții pe hârtie de copt cu i furculiță

Ingrediente

 • Pentru aluat de culoare roșie:
 • 4 ouă
 • 200 gr de zahăr
 • 250 gr de iaurt
 • 250 gr de unt gras
 • 400 gr de făină
 • 20 gr de pudră de cacao
 • 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu
 • 1 linguriță cu praf de copt
 • 1 praf de sare
 • 2-3 picături de gel roșu sau colorant alimentar.
 • Pentru crema albă:
 • 400 ml smântână pentru frișcă cu 35% grăsime
 • 200 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului pentru blatul roșu.

Mai pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și punem hârtie de copt într-o tavă de 26/38 cm. Apoi topim untul într-un bol la microunde sau pe baie de aburi. Îl lăsăm la răcorit.

În alte două boluri separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le amestecăm presărate cu un praf de sare, până când devin spumoase. Adăugăm treptat zahărul, în timp ce amestecăm energic până când obținem o bezea fermă.

Gălbenușurile le amestecăm cu untul răcorit. Bicarbonatul îl amestecăm cu iaurtul, iar făina o amestecăm cu pudra de cacao și praful de copt și trecem amestecul prin sită.

Încorporăm ușor amestecul de gălbenușuri cu unt în bezea, folosind o spatulă. Apoi adăugăm iaurtul și la final amestecul de făină cu celelalte ingrediente.  Adăugăm și un praf de sare, dar și 2-3 picături din colorantul alimentar.

Întindem compoziția în tava pregătită și coacem blatul roșu pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius.

Lăsăm blatul la răcit și preparăm frișca, în cel mai clasic mod. Mai întâi amestecăm smântâna simplă până când capătă volum. Apoi adăugăm puțin câte puțin din zahăr, în timp ce amestecăm energic.

Pentru a forma prăjitura Mărțișor, decupăm din blatul răcit cercuri, dar și inimioare. Suprapunem câte 3 cercuri de blat roșu unite cu cremă de frișcă între ele. Punem frișcă și deasupra și peste aceasta așezăm o inimioară din blat roșu.

Sunt absolut delicioase aceste prăjiturele preparate în spiritul mărțișorului.

Așezăm