Gătește Prăjitura turnată cu brânză și caise
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
24
Ingrediente
- Pentru aluat în tavă cu dimensiuni de 24/42cm:
- 5 ouă
- 250 gr zahăr
- 175 ml ulei
- 175 ml lapte
- 450 gr făină
- 7 gr praf de copt
- 1 vârf de linguriță cu sare
- coaja de lămâie răzuită fin.
- Pentru umplutură:
- 800 gr brânză proaspătă de vaci
- 150 gr zahăr tos
- 50 gr zahăr vanilinat
- 2 linguri de smântână fermentată
- 2 linguri de griș
- 350 gr caise tăiate în cuburi
- zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.
Mod de preparare
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru prăjitură spălăm caisele și le lăsăm la scurs. Apoi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pentru prepararea aluatului, amestecăm într-un bol ouăle cu un praf de sare. Adăugăm zahărul și coaja de lămâie răzuită fin. Amestecăm cu ajutorul mixerului, sau cu un tel până compoziția devine spumoasă și sunt topite sarea și zahărul.
Apoi adăugăm, pe rând, uleiul, laptele și din nou omogenizăm. Încorporăm și făina amestecată cu praful de copt.
Tapetăm tava cu hârtie de copt și turnăm în ea jumătate din compoziția pentru blat.
O dăm la cuptor pentru 12 -15 minute, atât cât să se rumenească ușor aluatul la suprafață.
Între timp, pregătim compoziția de brânză cu caise. Amestecăm brânza proaspătă cu un praf de sare, zahărul tos și cel vanilinat. Adăugăm 2 linguri de smântână de consum, amestecată cu două de griș. Apoi adăugăm caisele tocate în cuburi mai mici și omogenizăm. Opțional, putem adăuga și 1-2 ouă în compoziție, dar mărim cantitatea de griș.
Scoatem tava din cuptor și întindem rapid compoziția de brânză cu caise peste blatul ușor rumenit. Peste aceasta turnăm restul de aluat. Dăm din nou tava la cuptor pentru alte 15-20 de minute.
Lăsăm prăjitura să se răcească bine, apoi o decorăm cu zahăr pudră și o porționăm.
COMENTARII