Dulciuri

Prăjitura turnată cu brânză și caise

Prăjitura turnată cu brânză și caise poate fi vedeta verii pentru weekendurile petrecute alături de cei dragi. Se prepară destul de ușor, însă necesită mai multe etape de coacere.

Combinația de brânză cu caise este una foarte apreciată în rândul iubitorilor de prăjituri cu fructe de vară. Poate fi preparată ca și umplutură pentru diferite blaturi de prăjituri, plăcinte sau tarte. Însă aceeași combinație poate fi inclusă direct în blaturile prăjiturilor.

Un astfel de exemplu puteți vedea la rețeta de prăjitură cu caise și brânză de vaci. Blatul acestei prăjituri nu va ieși foarte crescut, având brânză în aluat. Însă iese ușor umed, și se adaugă și puțin griș în aluat pentru a mai absorbi din lichidul lăsat de brânză, dar și de caise, în timpul tratamentului termic.

Iar o altă rețetă de prăjitură turnată de pe blog, ce are mare succes de câte ori o preparăm este cea de prăjitură turnată cu mere.

Cum se prepară rețeta de prăjitura turnată cu brânză și caise

Denumirea de ”prăjitură turnată” se datorează aluatului care este ușor cursiv și se toarnă în tavă, dar și peste crema de brânză, ulterior.

Se prepară un aluat precum aluatul pentru clătite, dar ceva mai consistent. Se coace, pentru jumătate din timp, mai întâi jumătate din aluatul turnat. Apoi se întinde crema de brânză, se toarnă restul de aluat și se coace în continuare prăjitura.

Blaturile ies pufoase și cu textură ușor umedă. Caisele tăiate în cuburi și amestecate cu brânza oferă prăjiturii un plus de culoare și savoare.

Dar mai găsiți astfel de rețete cu fructe și brânză sau alte creme pe blog, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta pentru prăjitura turnată cu brânză și caise.

Porții de pPrăjitura turnată cu brânză și caise pe o farfurie rotundă

Gătește Prăjitura turnată cu brânză și caise

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

24

Porții de prăjitura turnată cu brânză și caise

Ingrediente

 • Pentru aluat în tavă cu dimensiuni de 24/42cm:
 • 5 ouă
 • 250 gr zahăr
 • 175 ml ulei
 • 175 ml lapte
 • 450 gr făină
 • 7 gr praf de copt
 • 1 vârf de linguriță cu sare
 • coaja de lămâie răzuită fin.
 • Pentru umplutură:
 • 800 gr brânză proaspătă de vaci
 • 150 gr zahăr tos
 • 50 gr zahăr vanilinat
 • 2 linguri de smântână fermentată
 • 2 linguri de griș
 • 350 gr caise tăiate în cuburi
 • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.

Mod de preparare

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru prăjitură spălăm caisele și le lăsăm la scurs. Apoi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pentru prepararea aluatului, amestecăm într-un bol ouăle cu un praf de sare. Adăugăm zahărul și coaja de lămâie răzuită fin. Amestecăm cu ajutorul mixerului, sau cu un tel până compoziția devine spumoasă și sunt topite sarea și zahărul.

Apoi adăugăm, pe rând, uleiul, laptele și din nou omogenizăm. Încorporăm și făina amestecată cu praful de copt.

Tapetăm tava cu hârtie de copt și turnăm în ea jumătate din compoziția pentru blat.

O dăm la cuptor pentru 12 -15 minute, atât cât să se rumenească ușor aluatul la suprafață.

Între timp, pregătim compoziția de brânză cu caise. Amestecăm brânza proaspătă cu un praf de sare, zahărul tos și cel vanilinat. Adăugăm 2 linguri de smântână de consum, amestecată cu două de griș. Apoi adăugăm caisele tocate în cuburi mai mici și omogenizăm. Opțional, putem adăuga și 1-2 ouă în compoziție, dar mărim cantitatea  de griș.

Scoatem tava din cuptor și întindem rapid compoziția de brânză cu caise peste blatul ușor rumenit. Peste aceasta turnăm restul de aluat. Dăm din nou tava la cuptor pentru alte 15-20 de minute.

Lăsăm prăjitura să se răcească bine, apoi o decorăm cu zahăr pudră și o porționăm.