Gătește Prăjitura turnată cu mere acrișoare
Timp de preparare
35 minute
Porții
25
Ingrediente
- Pentru o tavă de 28/40 cm:
- 4 ouă
- 250 gr zahăr
- 150 ml ulei
- 150 ml lapte
- 400 gr făină
- 1 plic praf de copt
- 1 vârf de linguriță cu sare
- coaja de la 1 lămâie bio
- 2 fiole esență de vanilie( 2×8 ml)
- 1500 gr mere verzi, răzuite
- 100 gr zahăr tos
- 30 gr zahăr vanilinat
- 2 lingurițe scorțișoară
- 100 gr unt
Mod de preparare
Începem cu compoziția de mere.
Se spală bine merele, se îndepărtează coaja, doar acolo unde e stricată și se dau pe răzătoarea mare.
Se pun la foc împreună cu zahărul. Se lasă până se caramelizează frumos și se evaporă din siropul lăsat. Se stinge focul și se adaugă untul tăiat bucățele. Se amestecă până când untul se topește și se dispune uniform în compoziția de mere.
Când merele sunt răcite, adăugăm zahărul vanilinat și scorțișoara, pentru a-și degaja aromele în timpul coacerii prăjiturii.
Pentru aluat, mixăm ouăle presărate cu sare, apoi adăugăm zahărul și coaja de lămâie răzuită fin. Le mixăm până devin spumoase și sunt topite sarea și zahărul.
Adăugăm uleiul, omogenizăm compoziția, apoi adăugăm laptele și din nou omogenizăm. La final, încorporăm făina amestecată cu praful de copt.
Ungem tava cu ulei, presărăm făină și turnăm în ea jumătate din compoziția pentru blat.
Dăm tava la cuptor pentru 10 minute, atât cât să se închege aluatul.
Scoatem tava, întindem merele și turnăm deasupra cealaltă parte de aluat.
Dăm din nou tava cu prăjitura turnată cu mere acrișoare la cuptor pentru 20 de minute, sau până se rumenește bine aluatul deasupra.
Aluatul va rămâne ușor umed atât cel de jos, cât și cel de deasupra, părând ușor însiropat. Acesta este și unul din atracțiile prăjiturii.
Lăsăm prăjitura să se tempereze, ca să o putem porționa și savura cu poftă, alături de cei dragi.
Opțional, se poate pudra cu zahăr cu aromă de vanilie, deasupra.
Spor și poftă bună!
Pentru a vedea rețeta cu imagini din timpul preparării, dați click pe galeria foto de mai sus!
COMENTARII