Dulciuri

Brownie cu mere caramelizate și cremă de mascarpone

Pentru că deserturile cu mere sunt printre favoritele noastre, dar și prăjiturile brownie, sau negrese, am combinat cele două preferințe într-o Rețetă de Brownie cu mere caramelizate și cremă de mascarpone.

Blatul de brownie cu ciocolată amăruie și multă nucă s-a combinat perfect cu merele caramelizate. Am adăugat în mere și puțin unt și scorțisoară, iar crema de mascarpone cu frișcă le-a completat perfect.

Iar dacă aveți răbdare să lăsați această Brownie cu mere caramelizate și cremă de mascarpone pentru a doua zi, veți avea surpriza plăcută că blatul de brownie se va însiropa ușor de la stratul de mere și se va aromatiza tare plăcut.

Am folosit mere răzuite și păstrate la borcan – Vedeți Rețeta Aici

Din categoria rețetelor de cremă cu mascarpone, mai vedeți și:

Rețeta Cremă de mascarpone cu ciocolată albă

Rețeta Cremă de mascarpone cu lime

 

* Nu uitați că vă aștept zilnic cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți și pe pagina de facebook a blogului.

* De asemenea, va puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel

Iar pe grup veți putea încarca rețetele voastre cu preparate inspirate de pe blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Brownie cu mere caramelizate și cremă de mascarpone

Gătește Brownie cu mere caramelizate și cremă de mascarpone

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

24

Brownie cu mere caramelizate și cremă de mascarpone

Ingrediente

  • Pentru blatul de brownie(37/43,5 cm):
  • 8 ouă, medii
  • 200 gr zahăr
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 200 gr unt( 82%)
  • 50 ml lapte
  • 250 gr făină
  • 100 gr nucă măcinată
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 1 praf de sare
  • Pentru stratul de mere:
  • 1200 gr mere răzuite
  • 150 gr zahăr
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 150 gr unt( 82%)
  • 2 linguri griș
  • Pentru crema de mascarpone cu frișcă:
  • 250 gr mascarpone
  • 250 ml frișcă naturală, cu aromă de vanilie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Preparăm blatul pentru Rețeta Brownie cu mere caramelizate și cremă de mascarpone.

Mai întâi, punem, într-un vas, la bain marie, untul tăiat în cuburi cu ciocolata ruptă și laptele. Amestecăm intens până când ciocolata și untul se topesc și se omogenizează amestecul. Dăm compoziția la rece pentru 10 minute.

Pornim cuptorul la 180 de grade.

Separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm albușurile spumă, presărate cu puțină sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul și le mixăm până bezeaua devine fermă. Amestecăm gălbenușurile cu crema de  ciocolată ușor caldă și esența de rom și le încorporăm în bezea.

Încorporăm, treptat, făina cernută cu praful de copt și bicarbonatul, apoi, încorporăm nuca măcinată mai grosier.

Tapetăm baza formei de copt cu hârtie, iar pereții îi ungem cu ulei și îi pudrăm cu făină.

Întindem compoziția de brownie în tavă și o dăm la cuptor la 180 de grade, pentru 30-35 minute, dar facem și testul scobitorii.

Între timp, pregătim merele.

Punem merele răzuite într-un vas, pe foc. Adăugăm zahărul și le amestecăm bine, până se formează sirop.
Adăugăm untul tăiat în bucăți mici și amestecăm până la topirea acestuia. În funcție de cât sirop se formează adăugăm și griș.
La final, adăugăm și scorțișoara, apoi stingem focul și lăsăm compoziția de mere să se tempereze.

Pregătim crema pentru Rețeta Brownie cu mere caramelizate și cremă de mascarpone.

Mixăm frișca lichidă până începe să capete consistență, apoi adăugăm mascarponele și un praf de sare și mixăm în continuare până obținem o cremă fermă. Nu mixăm frișca de la început până devine fermă, pentru că riscăm să ni se taie crema când adăugăm mascarponele, sau să obținem o cremă mult prea tare. Mixăm frișca pentru aproximativ 2/3 din cât am mixa-o în mod normal. Dacă frișca nu este îndulcită, adăugăm zahăr, după gust. Eu am ales o frișcă La Dorna cu aromă de vanilie care a fost îndulcită.

Peste blatul de brownie răcit, întindem compoziția de mere, apoi crema de mascarpone cu frișcă. Cu o furculiță trasăm niște linii deasupra, pentru un decor mai frumos.

Dăm prăjitura la rece pentru cel puțin 2 ore, înainte de a o porționa, să se așeze straturile frumos.

Dar cel mai bine se va porționa a doua zi când blatul se va umezi ușor de la mere.

Este delicioasă și v-o recomand cu toată încrederea!