Gătește Ruladă cu ciocolată albă și vișine
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:
- 5 ouă medii
- 100 gr făină
- 25 gr cacao
- 125 gr zahăr
- 50 ml ulei
- un praf de sare
- 20 ml esență de rom
- Pentru cremă:
- 250 gr mascarpone
- 250 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 200 gr ciocolată albă
- 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- un praf de sare
- 200 gr vișine congelate
- rulouri de ciocolată pentru decor
Mod de preparare
Începem prin a aduce pe masa de lucru toate ingredientele necesare aluatului pentru foaia de ruladă.
Apoi, separăm albușurile de gălbenușuri și le lăsăm minim 15 minute la temperatura camerei. Presărăm puțină sare peste albușuri. Iar înainte de a începe să amestecăm ingredientele, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Adăugăm peste gălbenușuri jumătate din cantitatea de zahăr. Le amestecăm până când devin spumoase și granulele de zahăr nu se mai simt. Adăugăm uleiul și esența și omogenizăm compoziția. Apoi, adăugăm, treptat, făina cernută împreună cu pudra de cacao.
Batem albușurile cu telul sau cu mixerul, până când devin cristaline. Adăugăm treptat, cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr, amestecând intens până când le transformăm într-o bezea fermă. Amestecăm bezeaua de albușuri cu compoziția de gălbenușuri. Folosim o spatulă pentru amestecarea celor două compoziții, pentru a obține un aluat aerat.
Întindem aluatul pentru foaia de ruladă cu cacao în tava tapetată cu hârtie de copt. Punem tava în cuptor și coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade.
Umezim un ștergar curat de bucătărie, dar îl stoarcem bine și îl așezăm pe masă. Răsturnăm foaia de ruladă coaptă pe el și o rulăm în ștergar, împreună cu hârtia de copt. Lăsăm foaia de ruladă să se răcească în ștergar, apoi o desfacem și îndepărtăm ușor hârtia de copt
Pentru a prepara crema de ciocolată albă cu mascarpone, mai întâi topim ciocolata la bain marie în 100 ml de smântână lichidă. O lăsăm să se răcească și o amestecăm cu mascarponele. Restul de smântână lichidă o mixăm împreună cu 25 gr de zahăr pudră până obținem o frișcă fermă. Încorporăm frișca în crema de ciocolată albă cu mascarpone, răcită. Adăugăm și un praf de sare pentru a intensifica gustul cremei.
Vișinele decongelate le lăsăm să se scurgă și le amestecăm cu 25 gr de zahăr pudră.
Dăm deoparte 3-4 linguri din crema de ciocolată albă, iar restul o întindem peste foaia de ruladă. Așezăm vișinele la unul din capete și rulăm foaia strâns, pornind de la capătul cu vișine. O împachetăm în hârtia de copt și o dăm la rece pentru o oră.
Apoi decorăm rulada cu crema oprită și rulourile de ciocolată frumos colorate. O porționăm frumos și o putem savura alături de cei dragi.
COMENTARII