Gătește Ruladă cu ciocolată și banane
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:
- 5 ouă medii
- 100 gr făină
- 25 gr cacao
- 125 gr zahăr
- 50 ml ulei
- un praf de sare
- 2 lingurițe cu esență de rom.
- Pentru umplutură:
- 500 ml smântână pentru frișcă
- 100 gr zahăr pudră
- 400 gr ciocolată cu lapte
- 2 lingurițe esență de rom
- 1 praf de sare
- 2 banane.
Mod de preparare
Mai întâi vom pregăti aluatul pentru foaia de ruladă.
Înainte de a amesteca ingredientele, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și așezăm hârtie în tava de copt. Apoi luăm două boluri și separăm în ele albușurile de gălbenușuri. Lăsăm albușurile minim 15 minute la temperatura camerei, presărate cu sare.
Cum preparăm foaia pentru ruladă cu ciocolată și banane
Peste gălbenușuri adăugăm jumătate din cantitatea de zahăr. Apoi le amestecăm până când devin spumoase, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Adăugăm uleiul și esența și omogenizăm compoziția. Apoi, încorporăm puțin câte puțin făina trecută prin sită împreună cu pudra de cacao.
Albușurile le amestecăm cu telul sau cu mixerul, până când devin spumoase și cristaline. Adăugăm treptat, cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr, amestecând energic pentru a obține o bezea fermă. Încorporăm câte puțin din bezeaua de albușuri în compoziția de gălbenușuri, folosind o spatulă.
După omogenizare întindem aluatul pentru foaia de ruladă cu cacao în tava tapetată cu hârtie de copt. Introducem tava în cuptor și coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade Celsius.
Imediat după coacere răsturnăm foaia de ruladă coaptă pe un ștergar umezit și bine stors. O rulăm în ștergar, împreună cu hârtia de copt. Lăsăm foaia de ruladă să se răcească în ștergar, apoi o desfacem și îndepărtăm ușor hârtia de copt.
Cum preparăm crema de ciocolată
Punem smântâna pentru frișcă împreună cu zahărul într-o crăticioară, așezată la foc încet. Amestecăm cu o spatulă pentru a se topi zahărul. Lăsăm smântâna să se încălzească până aproape de punctul de fierbere. Stingem focul, adăugăm ciocolata mărunțită și amestecăm intens până când aceasta se topește și se omogenizează compoziția.
Lăsăm compoziția de ciocolată să se răcească mai întâi la temperatura camerei, apoi o punem în frigider pentru 30 de minute. După ce este bine răcită, introducem mixerul în cremă și o amestecăm pentru a-i oferi volum.
Decupăm marginile de la foaia de ruladă și le transformăm în firimituri. Întindem 3/4 din crema de ciocolată peste foaia de ruladă. Așezăm bananele decojite la unul din capetele foii cu ciocolată, apoi rulăm. Îmbrăcăm rulada în crema de ciocolată oprită și presărăm peste ea firimiturile din foaia de ruladă.
Punem delicioasa ruladă cu ciocolată și banane la rece pentru cel puțin două ore, apoi o putem porționa.
Spor și poftă bună!
COMENTARII