Aluaturi dulci

Rulouri cu aromă intensă de portocale

Printre rețetele de cozonac preparate de sărbători, am strecurat și o rețetă de rulouri cu aromă intensă de portocale. Sunt delicioase, sunt foarte aromate și merg savurate dimineața, în pauza de ceai sau de cafea.

Rețeta acestor rulouri este adaptată după rețeta celebrelor cinnamon rolls. Umplutura de unt cu scorțișoară este înlocuită cu gem sau dulceață de portocale. Gemul sau dulceața de portocale le găsiți cu ușurință în magazinele alimentare. Dar în sezonul rece, când portocalele sunt foarte gustoase și aromate, le puteți prepara în casă.

Vedeți aici și rețeta de dulceață de portocale roșii, preparată în casă. Gemul sau dulceața de portocale pot fi înlocuite cu gem de caise sau cu gemul pe care îl preferați. Important este să fie aromat și să nu fie cursiv.

Din aceeași categorie de deserturi mai găsiți pe blog și rețeta de melcișori însiropați. Aceștia sunt umpluți cu un amestec de nuci măcinate cu zahăr și cacao. Pot fi preparați și în varianta de post.

Ce ingrediente mai folosim la rețeta de rulouri cu aromă intensă de portocale

Despre umplutura de portocale am amintit mai sus. Aceasta oferă savoarea absolută a rulourilor.

Cât despre aluat, pe acesta îl preparăm asemănător aluatului de cozonac. Dar pentru ca aroma de portocale să fie maximă, în loc de lapte adăugăm suc de portocale, proaspăt stors. Iar dacă optăm pentru portocale cu coaja netratată, mai putem adăuga și coajă de portocale.

Sunt chiar deosebite rulourile în această combinație și merită preparate chiar și ca desert pentru sărbătorile de iarnă.

Mai găsiți pe blog și alte rețete asemănătoare, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de rulouri cu aromă intensă de portocale.

Rulouri cu aromă intensă de portocale pe o farfurie albastră cu două felii de portocale, alături de o ceașcă cu ceai

Gătește Rulouri cu aromă intensă de portocale

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

6

Rulouri cu aromă intensă de portocale pe o farfurie albastră, alături de două cești cu ceai

Ingrediente

 • Pentru aluat:
 • 500 gr făină
 • 20 gr de drojdie proaspătă
 • 2 gălbenușuri
 • 100 gr de unt cu 82 % grăsime
 • 75 gr de zahăr
 • 25 gr zahăr vanilinat
 • 200 ml suc de portocale
 • 1 praf de sare
 • Pentru umplutură:
 • 275 gr gem sau dulceață de portocale
 • coaja de la o portocală.
 • Pentru uns:
 • 100 gr unt moale.

Mod de preparare

Mai întâi pregătim aluatul care necesită un timp de frământare și un timp scurt de dospire.

Amestecăm drojdia cu o lingură de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald, până când se dizolvă drojdia și zahărul. Apoi lăsăm compoziția deoparte timp de 8-10 minute, pentru a se activa drojdia.

Între timp, cernem făina într-un bol și facem o adâncitură la mijloc.

Amestecăm untul moale cu zahărul până când devine spumos. Amestecăm gălbenușurile cu sarea și adăugăm cele două amestecuri în adâncitura creată la mijlocul făinii. Adăugăm și drojdia activată și începem să turnăm peste acestea sucul de portocale ușor încălzit. Amestecăm bine toate ingredientele până când rezultă un aluat omogen. Îl lăsăm la odihnit timp 20 de minute.

Cum formăm și coacem rulouri cu aromă intensă de portocale

După expirarea celor 20 de minute, întindem aluatul într-o foaie de 5-6 mm grosime. Secționăm foaia de aluat în 6 fâșii. Ungem toată suprafața fâșiilor cu gem de portocale și răzuim coajă de portocale peste acesta. Rulăm fâșiile de aluat ușor strâns. Le așezăm într-o formă de copt rotundă, de 30-32 cm diametrul, unsă din belșug cu unt moale.

Acoperim forma cu o folie și le lăsăm să se mai dezvolte timp de 10-15 minute. În acest interval de timp pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Înainte de a introduce forma de copt în cuptor, ungem rulourile la suprafață cu unt moale.

Apoi le coacem pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, opțional, turnăm sirop de portocale peste ele.

Spor și poftă bună!