Băuturi

Sirop concentrat de păpădie sau miere falsă

Pentru că în această primăvară, florile de păpădie au fost din belșug prin grădini și câmpuri, au fost foarte utile pentru a prepara din ele sirop concentrat de păpădie sau miere falsă.

Mierea de păpădie este foarte gustoasă, asemănătoare cu mierea naturală de albine. De aici și denumirea de miere falsă. În schimb, are și multiple efecte terapeutice. Substanțele conținute de florile păpădiei au proprietăți nutritive și benefice sănătății organismului. Sunt recunoscute atât de medicina populară, cât și de medicina științifică.

Consumată în diverse cure, simplă, întinsă pe pâine, sau în ceaiuri, are efect detoxifiant, mai ales asupra ficatului și a bilei.

Este folosită și în afecțiuni digestive cum ar fi combaterea digestiei lente, stimularea peristaltismului cu constipație, balonare sau pentru a elimina viermii. Siropul concentrat de păpădie este recomandat și în tratamentul hepatitei, al inflamației vezicii urinare, sau disfuncției pancreatice. Bărbaților, precum și femeile, li se recomandă să consume mierea de păpădie pentru combaterea cistitei sau altor boli cauzate de agenți patogeni. Mierea este utilă pentru combaterea stresului fizic și emoțional sever, al tulburării de somn, etc.

Rețetă de sirop concentrat de păpădie sau miere falsă

Important în procesul de preparare al siropului de păpădie este modul în care se culeg florile. Acestea trebuiesc culese dimineața, din locuri nepoluate, de pe dealuri și câmpuri de la țară, sau din grădini. Se vor alege cele mai deschise flori și mai sănătoase.

Rețeta de față face parte din colecția rețetelor de la prieteni. Ne-a trimis-o Andra Constantinescu, prietenă fidelă a blogului nostru. Mulțumim mult, Andra, pentru că împărtășești cu noi din experiențele tale culinare!

Vă mai recomandăm de pe blog și o rețetă de sirop concentrat din flori de salcâm. Este foarte gustos și aromat.

* Iar dacă vă plac rețetele de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemeni ne găsiți și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Pentru că se anunță zile călduroase și cum piața abundă de căpșuni parfumate, îți oferim cea mai simplă rețetă de înghețată de banane și căpșuni, preparată în casă.

Miere falsă de păpădie

Gătește Sirop concentrat de păpădie sau miere falsă

Timp de preparare

9 ore

Sirop concentrat de păpădie sau miere falsă

Ingrediente

  • 200 gr flori de păpădie, foarte deschise
  • 1 kg zahăr
  • 1 l apă
  • zeama de la o lămâie bio

Mod de preparare

După cum am specificat mai sus florile de păpădie se vor culege dimineața și se vor alege cele mai înflorite.

Se spală bine în mai multe ape reci, apoi se pun la fiert într-un litru de apă. Se lasă să fiarbă la foc mic pentru 2-3 minute, după primul clocot.

Apoi se stinge focul, se acoperă vasul și se lasă florile la infuzat 8 ore.

După scurgerea celor 8 ore se strecoară florile de lichid printr-un tifon curat.  Se presează bine în tifon să-și lase toată seva.

Lichidul rezultat se pune într-un vas, la foc, împreună cu zahărul și zeama de la o lămâie.

Se fierbe siropul concentrat de păpădie, la foc mic, până devine consistent ca un sirop pentru dulceață.

Pentru a-i testa consistența, se picură câțiva stropi de sirop pe o farfurie rece și dacă nu se prelinge, înseamnă că este gata.

Se pune siropul concentrat de păpădie sau mierea falsă, fierbinte, în borcane sau sticle sterilizate.

Se înfiletează capacele și se acoperă borcanele cu pături lăsându-le așa până la răcirea definitivă.

Au rezultat 3 sticle de 250 ml și un borcan de 275 ml.

Mierea falsă de păpădie se păstrează la loc întunecat și răcoros( cămară, beci), până la 2 ani.

Să vă fie de folos!