Gătește Tartă cu jeleu de fructe și decor din aluat împletit
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
8-10
Ingrediente
- Aluat de tartă pentru o formă de 26 cm:
- 300 gr făină
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 1 ou de mărime medie
- un praf de sare
- puțin unt pentru uns forma de copt
- Pentru jeleul de fructe:
- 500 gr fructe de pădure congelate
- 250 ml apă
- 100 gr zahăr
- 30 gr amidon alimentar.
Mod de preparare
Începem cu prepararea aluatului de tartă.
Cernem făina într-un vas încăpător și o amestecăm cu sarea și zahărul pudră. Facem puțin loc la mijloc și punem acolo un ou, untul rece, tăiat în cuburi și esența. Amestecăm ingredientele cu vârfurile degetelor până obținem o compoziție sfărâmicioasă. Apoi împachetăm aluatul într-o folie alimentara și-l punem la rece pentru o oră.
După acest interval de timp pornim cuptorul la 200 de grade Celsius. Ungem interiorul formei de copt cu puțin unt sau ulei și modelăm 2/3 din cantitatea de aluat la bază și pe pereții formei de copt într-un strat uniform. Înțepăm aluatul la bază cu o furculiță și punem în interior o folie de aluminiu cu boabe de fasole.
Coacem aluatul pentru tartă cu ciocolată și cireșe pentru 12-15 minute la 200 de grade Celsius. Apoi îndepărtăm folia cu boabele de fasole și mai coacem aluatul pentru 5 minute, la 180 de grade Celsius.
Lăsăm aluatul de tartă să se răcească în forma de copt și pregătim jeleul de fructe.
Din aluatul rămas întindem o foaie lungă și subțire pe care o secționăm în șase fâșii. Împletim câte trei fâșii din aluat și le lăsăm deoparte.
Pentru jeleul de fructe punem apa cu zahărul la fiert și adăugăm amidonul. Amestecăm intens până când amidonul se hidratează și compoziția capătă consistență ca o ciulama. Adăugăm fructele și le amestecăm cu compoziția de amidon. Le mai preparăm împreună pentru 7-8 minute.
Întindem jeleul de fructe ușor răcorit în interiorul crustei de tartă. Deasupra așezăm împletiturile de aluat, pe margini, sub formă de coroniță.
Mai punem tarta la cuptor pentru maxim 10 minute, la 180 de grade Celsius, pentru a se rumeni și împletiturile de aluat.
lăsăm delicioasa tartă cu jeleu de fructe și decor din aluat împletit să se răcească, apoi o putem porționa frumos.
Spor și poftă bună!
COMENTARII