Tarte / Cheesecake

Tartă cu rubarbă și căpșuni

Pentru că este sezonul rețetelor cu rubarbă, dar și al celor cu căpșuni, ne-am gândit că este timpul să le combinăm într-o delicioasă, rețetă de tartă cu rubarbă și căpșuni.

Chiar dacă atât rubarba cât și căpșunile au gust acrișor, acestea se combină perfect.

Mai găsiți pe blog și o variantă mai simplă de tartă cu căpșuni și mentă. Și aici, combinația dintre aroma căpșunilor și cea a mentei este minunată.

Ne plac în mod deosebit tartele ca și desert, mai ales cele cu fructe.

Una dintre rețetele preferate este rețeta de tartă cu fructe de pădure și crumble. Este simplă, aspectuoasă și foarte gustoasă, merită preparată pentru deliciul de zi cu zi.

Și aș mai aminti aici și de rețeta de tartă cu cremă de vanilie și fructe. Este una dintre cele mai frumoase tarte cu o combinație de culori și gusturi deosebite.

Cum se prepară rețeta de tartă cu rubarbă și căpșuni

 

Despre aluatul fraged pentru tarte am tot povestit pe blog, pentru că îl repetăm atât pentru tartele dulci cât și pentru cele sărate.

Căpșunile și rubarba se adaugă amestecate, dar tăiate în cuburi mici. Și pentru a nu le așeza direct peste aluat, pregătim o compoziție cu griș și unt. Aceasta se va transforma într-o cremă sau budincă în timpul tratamentului termic. Asamblată în stil rustic și presărată cu fulgi de migdale pentru un efect de crunch, va cuceri, cu siguranță atât papilele cât și privirile.

Dacă și voi adorați tartele ca desert, găsiți pe blog o colecție de rețete cu fructe sau cu diferite creme.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de tartă cu rubarbă și căpșuni.

Tartă cu rubarbă și căpșuni pe un grătar de răcire și o felie pe lama unui cuțit

Gătește Tartă cu rubarbă și căpșuni

Timp de preparare

30

Nivel

mediu

Porții

16

Tartă cu rubarbă și căpșuni, secționată pe un grătar

Ingrediente

  • Pentru aluat fraged:
  • 300 gr făină
  • 150 gr unt cu 82% grăsime
  • 60 gr zahăr pudră
  • 1 ou mediu
  • un praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • Pentru umplutură:
  • 100 gr unt cu 82 % grăsime
  • 100 gr griș
  • 50 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurițe cu extract de vanilie
  • 1 ou + 1 albuș
  • 250 gr căpșuni
  • 200 gr rubarbă
  • 100 gr zahăr
  • 30 gr amidon alimentar
  • În plus:
  • 1 gălbenuș pentru uns aluatul
  • 20-30 gr fulgi de migdale

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului fraged pentru crusta tartei.

Cernem făina într-un bol și o amestecăm cu sarea. Adăugăm un ou, untul rece, tăiat în cuburi și vanilia. Cu vârfurile degetelor amestecăm ingredientele  până când obținem o compoziție sfărâmicioasă. Acoperim aluatul cu o folie alimentară și-l punem la rece pentru o oră.

Între timp, pregătim ingredientele pentru umplutură.

Spălăm bine căpșunile, le curățăm de codițe și frunze și le tăiem în sferturi sau în cuburi mai mici. Curățăm tijele de rubarbă de primul strat de coajă. Apoi le tăiem în rondele și le amestecăm cu căpșunile. Adăugăm zahărul și amidonul.

Pentru compoziția de la baza tartei amestecăm untul moale cu zahărul, sarea și grișul. Adăugăm extractul de vanilie, un ou plus un albuș și omogenizăm compoziția.

 

Asamblăm și coacem minunata tartă cu rubarbă și căpșuni

 

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Luăm o tavă mare de cuptor și pregătim o hârtie de copt. Întindem aluatul pe hârtie de copt într-o formă circulară cu diametrul de 32-34 cm. Lăsăm margini de 2,5 cm și ungem aluatul cu compoziția de griș. Peste aceasta adăugăm amestecul de rubarbă și căpșuni. Aducem marginile aluatului peste această umplutură, îndoindu-le frumos din loc în loc ca pe niște pliuri. Punem tarta astfel asamblată în tavă și ungem marginile aluatului cu gălbenuș de ou. Presărăm fulgi de migdale pe deasupra și coacem tarta pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius.

O lăsăm să se răcească bine înainte de a o porționa.

Va fi un deliciu absolut!