Tarte / Cheesecake

Tartă cu căpșuni și mentă. Desert simplu și rapid

În plin sezon al căpșunilor românești, gustoase și aromate ne delectăm cu diverse deserturi delicioase și rapide cum este și această tartă cu căpșuni și mentă.

Căpșunile sunt primele fructe de vară care apar pe piață și pe care le includem în preparatele noastre culinare. Pregătim diverse rețete de gem și dulceață de căpșuni. Pregătim sirop și lichior de căpșuni sau căpșunată. Dar pregătim și mult adorata spumă de căpșuni, înghețată și mousse de căpșuni pe care îl folosim la torturi și prăjituri.

Găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete cu căpșuni, de la băuturi și deserturi, la salate și diverse preparate.

După tarta delicioasă și aspectuoasă cu căpșuni, următoarea rețetă din lista de așteptare este cea de crumble de căpșuni.

Sunt rețete simple, cu ingrediente puține ce merită din plin preparate.

Rețetă de tartă cu căpșuni și mentă

Pentru tarta de față nu avem nevoie de prea multe ingrediente și nici  de timp îndelungat.

Aluatul de tartă se prepară rapid și ușor, iar umplutura la fel. Doar necesită puțin timp de așteptare să se răcească umplutura și să se odihnească aluatul la rece.

Găsiți pe blog și o rețetă de aluat pentru tarte în trei variante.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de tartă cu căpșuni și mentă.

Tartă cu căpșuni și mentă.

Gătește Tartă cu căpșuni și mentă. Desert simplu și rapid

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

10

Tartă cu căpșuni și mentă, alături de un bol cu căpșuni și un vas cu mentă

Ingrediente

 • Aluat de tartă pentru o formă de 25 cm:
 • 300 gr făină
 • 150 gr unt cu 82% grăsime
 • 60 gr zahăr pudră
 • 1 ou mediu
 • un praf de sare
 • 1 linguriță esență de vanilie
 • Pentru umplutură:
 • 400 gr căpșuni
 • 125 gr zahăr
 • 30 gr amidon de porumb
 • 5-6 frunze de mentă

Mod de preparare

Pentru prepararea aluatului de tartă cernem făina într-un bol și o amestecăm cu sarea. Facem puțin loc la mijloc și punem acolo un ou, untul rece, tăiat în cuburi și esența. Frământăm aluatul cu vârfurile degetelor până obținem o compoziție sfărâmicioasă. Apoi împachetăm aluatul într-o folie alimentara șsi-l punem la rece pentru o oră.

Între timp, pregătim căpșunile pentru umplutură.

Spălăm bine căpșunile, le curățăm de codițe și frunze și le tăiem în sferturi sau jumătăți. Le punem într-un vas și adăugăm zahărul și frunze de mentă tocate cât mai fin. Punem vasul la foc și amestecăm ușor până se diluează zahărul și se formează sirop. Nu strivim căpșunile, se vor mai strivi și în timpul coacerii tartei. Adăugăm amidonul și amestecăm pentru omogenizare. Stingem focul și lăsăm compoziția la răcit. Amidonul se va mai hidrata, însă se va prepara definitiv la cuptor.

Când aluatul s-a odihnit suficient pornim cuptorul la 180 de grade. Împărțim aluatul în două părți, dar nu egale. Cam 2/3 din aluat îl folosim pentru a tapeta interiorul formei de tartă cu el, iar 1/3 pentru a forma un grilaj deasupra tartei.

Mai întâi întindem într-o foaie circulară, pe masa înfăinată, cele 2/3 din aluatul de tartă. Apoi rulăm aluatul pe sucitor ți îl transferăm în forma de copt. Apăsăm cu vârfurile degetelor să dispunem aluatul uniform în forma de tartă. Cu o furculiță înțepăm aluatul la bază, din loc în loc. Turnăm în interior compoziția de căpșuni cu amidon și o nivelăm frumos.

Întindem și cealaltă parte de aluat pe masa înfăinată și decupăm fâșii de 5-6 mm din el. Cu aceste fâșii formăm un grilaj deasupra căpșunilor.

Coacem delicioasa tartă cu căpșuni și mentă pentru 20 de minute la 180 de grade, sau până când aluatul este crocant la exterior și frumos rumenit. O lăsăm să se răcească bine înainte de a o secționa și savura cu poftă.

Să vă fie de folos!