Gătește Tort ecler cu căpșuni și ciocolată albă
Timp de preparare
75 min
Nivel
complex
Porții
16
Ingrediente
- Pentru aluat opărit:
- 400 ml apă
- 200 ml ulei
- un praf de sare
- 400 gr făină
- 6 ouă mari
- Pentru crema de ciocolată albă cu mascarpone:
- 500 gr mascarpone
- 400 gr ciocolată albă
- 500 ml smântână pentru frișcă cu 35% grăsime
- 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- un praf de sare
- În plus:
- 500 gr de căpșuni
- 100 gr ciocolată albă pentru decor
- frunze de mentă
Mod de preparare
Ne ocupăm mai întâi de aluatul opărit pentru blatul de tort și cojile de mini eclere, sau choux-uri.
Punem într-un vas, la foc, apa împreună cu uleiul. Adăugăm și un praf de sare.
Când lichidul începe să fiarbă adăugăm în el toată făina odată. Amestecăm rapid până când făina absoarbe tot lichidul și se obține un aluat compact.
Dăm vasul cu aluat opărit la rece, iar când este bine răcit, încorporăm, pe rând ouăle. Omogenizăm bine aluatul după fiecare ou adăugat.
Pornim cuptorul la 200 de grade.
Punem aluatul într-un posh cu dui simplu sau stelat. Cu jumătate din el creăm formele pentru mini choux în tava tapetată cu hârtie de copt.
Cu cealaltă jumătate creăm rondele stelate la baza unei forme de tort de 25 cm, tapetată cu hârtie de copt. Coacem blatul de tort și cojile de mini eclere pentru 30 de minute fiecare, la 200 de grade Celsius.
Între timp, pregătim crema de ciocolată albă cu mascarpone.
Topim ciocolata la bain marie în 300 ml de smântână lichidă, amestecând intens pentru omogenizare. Lăsăm crema obținută să se răcească, apoi o amestecăm cu mascarponele. Batem restul de smântână împreună cu zahărul pudră până obținem o frișcă fermă. Încorporăm, treptat, frișca în crema de ciocolată albă cu mascarpone. Adăugăm și un praf de sare pentru a intensifica gustul cremei.
Ne ocupăm și de căpșuni pe care le spălăm, le lăsăm să se scurgă, le curățăm și le tăiem în jumătăți.
Când blatul, choux-urile și crema sunt răcite, asamblăm minunatul tort ecler cu căpșuni și ciocolată albă.
Mai întâi umplem mini eclerele cu cremă, cu ajutorul unui posh cu dui simplu.
Secționăm blatul în două. Nu va fi un blat crescut uniform, dar va avea multe goluri în interior. Peste baza blatului întindem jumătate din crema rămasă și înfigem jumătăți de căpșuni în ea. Așezăm deasupra partea a doua de blat. Peste acesta întindem restul de cremă de ciocolată albă cu mascarpone. Deasupra așezăm în formă de horă mini eclerele.
Topim 75 gr de ciocolată albă, la bain marie, o lăsăm să se tempereze ușor și o punem într-o seringă de ornat cu vârf subțire, sau într-un posh cu dui subțire. Decorăm cu aceasta mini eclerele. Așezăm jumătăți de căpșuni de jur împrejurul acestora, la interior și răzuim frumos restul de ciocolată albă. Adăugăm și frunzele de mentă și dăm tortul la rece pentru cel puțin două ore, înainte de a-l secționa.
Spor și poftă bună!
COMENTARII